Västlänken förstör inga grönområden

Enligt en debattartikel i GP så kommer Västlänken att förstöra Göteborgs grönområden. Det är en uppgift som helt enkelt inte är sann. Det kanske är så att det finns bättre lösningar än Västlänken, men det innebär ju inte att kritiker kan hitta på vad som helst. Exempelvis är det ju knappast troligt att grönskan på och runt Medicinareberget skulle påverkas överhuvudtaget. Det ligger långt sydväst om det område som tunneln kommer att gå under. Så även om en arbetstunnel kommer att gå igenom berget  är nog författarna till debattartikeln lite väl fantasifulla på denna punkt.

Det är självklart att byggandet kommer att förvandla delar av centrala Göteborg till en byggarbetsplats. Exempelvis området norr och nordväst om Hagakyrkan liksom Korsvägen. Men på liknande sätt kommer det att bli alldeles oavsett hur en ny järnväg genom Göteborg byggs. Det är inte ett argument för eller mot nånting.

Att träd fälls är egentligen inget problem. När bygget är klart planteras ju nya träd och de grönområden som berörts av bygget, dvs främst grönområdet kring Allén norr om Hagakyrkan och en del av Renströmsparken (Näckrosdammen), kommer återigen att vara gröna och fulla med träd.

Haga kyrkoplan och Vasagatan

Ventilationschakt ska byggas varannan kilometer.  Ett ventilationsschakt som mynnar i bergsområdet vid Landala slott eller i grönområdet vid Fjäderborgen är knappast heller något att oroas över (det verkar inte helt klart var den hamnar än, det finns ju faktiskt en skittråkig asfaltsparkering mellan de två nämnda områdena). Det sistnämnda grönområdet domineras redan idag av en mänsklig konstruktion, det gamla vattenmagasinet. Fogelbergsparken verkar inte beröras alls av byggetDebattartikelns författare är helt klart oseriösa i sin argumentation.

Västlänken förstör inte nåt grönt Göteborg. Västlänken är inget hot mot parker och grönområden. Debattartikelns författare är däremot ett hot mot en demokratisk debatt. Oseriösa och oärliga argument stoppar ingen västlänk vilket ju är vad artikelns författare vill uppnå. De medverkar bara till atts kapa en debatt utan nyanser och utan möjligheter till dialog och kompromisser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Trädplan Göteborg - ett gäng lögnare? | Svensson()

 • s./

  Haha, det här är det värsta jag hört. Om du skrivit det här för att övertyga motståndare till västlänken om att det inte finns någonting att protestera mot har du ju helt klart uppnått det motsatta då du inte lyckas slå hål på ett enda argument utan istället visar på att sakerna faktiskt är sant men att ”det är väl inte sååå farligt”. Exempelvis när det gäller träden, ”att träd fälls är egentligen inget problem” visar på hur okunnig du är, för det första är träden detta handlar om 200 år gamla, att plantera ett nytt träd kan inte jämföras med detta gamla träd någonstans, varken när det gäller höljd eller storlek, CO2 upptag (det krävs huuur många små nyplanterade träd som helst för att ersätta ett enda äldre träd på denna front) eller vilka ekologiska nischer det har att erbjuda för djuren, att ta bort de äldre träden skulle hota en väldans massa djurarter i staden då de inte kan hitta det de söker i de nya träden. Sen undrar jag även vart du läst att de lovar att plantera minst ett nytt träd för varje träd som försvinner? Detta har nämligen inte jag fått bekräftat.

  • Allt jag påstår står i den dokumentation som finns tillgänglig.

   Jag skrev om läget, kan inte se att det finns några grönområden som blir permanent förstörda och därmed ser jag inte problemet.

   Att små träd ger mindre syre än stora är självklart, men för en stad som ser ut som Göteborg spelar enstaka träd väldigt liten roll. 200 år gamla träd ii en stadsmiljö måste ofta bytas ändå. Det är inget argument.

   Till slut, jag är varken anhängare eller tillskydnare av Västlänken, men anser att nåt måste göras åt kollektivtrafijken. Är Västlänken det alternativ som finns accepterar jag det då jag inte ser några långsiktiga problem med den.

   Jag har skrivit om andra aspekter av denna fråga i andra inlägg (Totalt har jag skrivit några 100 inlägg i frågan).