Svenska vapenföretag mutmisstänkta i Grekland

Det två stora svenska industriföretagen Ericsson och Saab är misstänkta för att ha betalt ut mutor till köpare i Grekland. Det gäller försäljning av det militära radarsystemet Erieeye som idag tillverkas av Saab som köpte Ericssons dotterbolag, Ericsson Microwaves (idag Saab Electronic Defence Systems), i vapenindustrin. När mutorna ska ha betalats ut ägdes verksamheten fortfarande av Ericsson. Utveckling och kanske också tillverkning av systemen finns vid Saabs fabriker i Lackarebäck i Mölndal och Kallebäck i Göteborg. Grekisk myndigheter har i hemlighet genomfört förhör i Sverige:

Klockan var strax efter tio i tisdags i förra veckan då en äldre man klädd i en ljus kostym gick in genom dörrarna på grekiska konsulatet. Där inne väntade en grekisk åklagare redo att förhöra honom. Förhöret pågick sedan i nästan fem timmar.

Mannen som förhördes heter Liss Olof Nenzell. I april i år trädde han fram i Ekot och berättade om hur en brittisk advokat i Monaco hade slussat vidare över hundra miljoner kronor till makthavare i Grekland för att miljardaffären med radarsystemet Erieye skulle accepteras. Så här lät det då:

– Det var en korruptiv betalning som via den här målvakten skulle fördelas på personer som ingen skulle få veta vem det var.

Och slutmottagare var?

– Ja det var de här högt uppsatta personerna i grekiska etablissemanget.

Politiker?<

– Ja, politiker, generaler och höga statstjänstemän.

Den grekiska åklagaren var mån om att hålla förhöret hemligt och informerade inte det svenska rättsväsendet om sin resa. Att en åklagare från ett annat land bedriver utredning i Sverige utan att underrätta våra myndigheter är kontroversiellt och mycket ovanligt. Det normala är att man begär hjälp från en svensk staten – så kallad rättshjälp

Agenten för Ericsson i Grekland, Christos Toumbas, har i förhör erkänt utbetalning av mutor och har hittat omfattande kommunikation mellan Toumbas och den misstänkte svenske Ericsson-chefen så sent som 2011. 2006 sålde Ericsson dotterbolaget Ericsson Microwave inklsive utvecklingen och tillverkningen av Erieye-systemet till Saab. Ericsson som företag förnekar all kännedom om några mutor eller om affären efter det. Den misstänkte chefen på Ericsson arbetar idag för Saab och misstankarna gäller utbetalningar till grekiska regeringstjänstemän, politiker och militärer mellan 1998 och 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements