Ingen påstår att motsatsen till rasism är antirasism

Borgerliga skribenter upphör aldrig att förvåna. De kommer med det mest bisarra teroier och påståenden för att smutskasta vänstern, antirasister och andra människor som kämpar för ett bättre samhälle eller ett annat samhälle. Ledarskribenter, kolumnister och krönikörer i de stora tidningarna kommer med dåligt underbyggda, intellektuella undermåliga och totalt okunniga ledare, kolumner och krönikor på löpande band.

I DN bygger Golnaz Hashemzadeh en hel kolumn på ett totalt felaktigt påstående eller antagande. Hon skriver att antirasism inte är nån motsats till rasism. Det finns det inte heller någon som påstår. Antirasism är kampen mot rasism, kampen för ett samhälle utan rasism. Antirasism har inget medhat och våld att göra i sig. Det finns våldsamma antirasister och det finns fredliga antirasister. Detsamma gäller också de människor som är rasister. En del är våldsamma och en del är fredliga. Så är det i alla grupper av människor. Bland rasister är andelen våldsamma visserligen högre än i befolkningen som helhet och högre än bland antirasister men det är inte väsentligt i detta sammanhang.

Hashemzadehs krönika blir faktiskt helt meningslös då den argumenterar mot ett påstående och en uppfattning som ingen har och utgår från att antirasister alltid bekämpar rasism med våld. Det är så befängt. Har hon hört talas om Expo eller de tusentals fredliga antirasistiska demonstrationer och möten som hålls varje år i Sverige. Det verkar inte så. I så fall är hon än mer okunnig och omedveten än en skribent på en tidnings ledarsidor borde vara.

Vidar anser hon att kärlek är motsatsen till rasism. Det är också ett felaktigt påstående. Kärlek är motsatsen till hat, rasism är inte detsamma som hat, även om många rasister hatar invandrare, de som ser annorlunda ut osv. Men det gör inte rasism till hat och inte kärlek till rasismens motsats. Kärlek kan istället vara en del av rasismen, kärlek till det som var, till de som är likadana och ser likadana ut. Hat och kärlek blir på så sätt två poler i rasismen. På samma sätt kan kärlek kan utgör en del av antirasismen, kärlek till alla människor, de annorlunda, de som är lika osv. Hat kan utgöra en del av antirasism också, hat mot rasister.

Hat och kärlek finns helt enkelt i allt, Hashemzadeh är ute och cyklar med sina teorier baserade på falska påståenden. För motsatsen till rasism är helt enkelt avsaknad av rasism och något sådant kommer vi aldrig att uppnå. Främlingsrädsla är inbyggt i den mänskliga naturen och kommer alltid att finns så det handlar om hur vi hanterat det, hur vi formaliserar hanteringen av det nya och hur vi lagstiftar om rasism osv. Kamp mot rasism kommer vi alltid att behöva bedriva. Även i ett annat samhälle utan kapitalism. Rasismen är något vi alla (oavsett religion, etnicitet, kön, genus, ålder osv) bär i oss och som vi måste lära oss hantera.

Intressant?
Media: DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements