Polisen ljuger om våldet i Limhamn

Enligt Skånska Dagbladet och enskilda poliser som var på plats vid demonstrationen i Limhamn i lördags så stämmer inte polisens officiella beskrivning av händelserna.

Polisen hävdar att deras ”kavalleriattack” utlöstes av omfattande våld och stenkastning mot polisen. På platsen fanns ett 20-tal journalister och ingen har observerat någon som helst stenkastning eller annan typ av omfattande våld från demonstranterna. Ingen av den sjukvårdspersonal som Skånskan kontaktar och som vart på platsen har heller sett någon stenkastning och journalisterna från tidningen har inte kunnat hitta en enda plats i området där gatsten brutits upp. Det har dock av allt att döma förekommit annan typ av våld från demonstranter mot polisen och journalister har sett kastade flaskor etc. Sådant motiverar dock inte den typ av ingripande polisen gjorde i Limhamn. Eller så handlade det våldet från demonstranterna om rent självförsvar.

Det verkar alltså som om polisen i Malmö ljuger om händelseförloppet och att i stort sett allt våld som förekom handlar om polisvåld. Polisen red alltså helt utan anledning ner ett stort antal människor varav flera blev skadade. Skadorna visade sig i efterhand var mindre allvarliga än vad som först rapporterades och tur var väl det. Av allt att döma är det närmast ett under för det kunde lika gärna har blivit dödsfall på grund av polisens agerande.

Polisen i Malmö har uppenbara problem, problem med att hantera större demonstrationer, problem med att hantera risksituationer där stora folkmassor är inblandade och problem med sanningen. Det räcker med att jämföra med göteborgspolisens hantering av motsvarande situation i söndags (igår). Betydligt fler demonstranter (2 500 jämfört med 1 500 i Malmö), ungefär lika många nazister (5-10 stycken) men ändå var det helt lugnt i Göteborg. Inget vansinnesvåld från polisen i Göteborg alltså, inga lögner i media. Är det inte dags att Malmöpolisen tar lite lärdom av sina kollegor i Göteborg?

Läs också:
Polisbrutalitet i Malmö
Att polisen har våldsmonopol är dumheter
Viktigt med fredliga protester mot nazism och rasism

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements