Att polisen har våldsmonopol är dumheter

Alla människor i Sverige har rätt att använda våld. Så länge det sker i självförsvar och är proportionerligt. Denna lagstiftning gäller i princip också gentemot polisen även om det nästan aldrig händer att nån får rätt mot polisen i en juridisk process om personen hävdar självförsvar. Men det har mer med rättspraxis än lagstiftning att göra. Vänstern har alltså formell rätt att försvara sig med våld. Alla människor har formell rätt att försvara sig med våld. Mot alla typer av angripare, även polisen.

Det finns alltså inget som helst våldsmonopol för polisen. Det är en ren myt och dessutom ska vi inte acceptera något sådant som att polisen har våldsmonopol. Om polisen slår oss har vi rätt till självförsvarr. Denna rätt ska naturligtvis utnyttjas med förstånd. Har vi inga taktiska, politiska eller opinionsmässiga fördelar att vinna genom att slå tillbaka mot polisen ska vi inte göra det. Kan vi vinna nåt på det, i opinionen framförallt, ska vi slå tillbaka. Försvara oss mot polisens våld.

Konsekvensen av att vi inte ska acceptera våldsmonopol är att vi också måste vara beredda att prata med polisen. Det är onödigt att slåss om det går att hitta en förhandlingslösning. Därför är dialog vettigt. Men dialog kräver också två relativt jämbördiga parter. Accepterar vi inte polisens våldsmonopol (som de formellt alltså inte ens har i Sverige) är vår förhandlingsposition starkare.

Jag tvivlar dock på att det fanns någon i demonstrationsleden i Malmö igår som försökte förhandla med polisen och om det fanns gick det verkligen inget vidare. Det senare beror i så fall naturligtvis på polisens uppenbart skeva inställning. På att polisen uppenbart provocerade fram bråk genom att köra med en buss rakt in i demonstrantleden. Genom att köra över en person. Genom att flera gånger rida mot och in i folk. Genom att skada flera demonstranter, idag uppges det att tio personer blev skadade, igår att 5 eller 6 blev allvarligt skadade.

Polisen i Malmö använde kraftigt övervåld igår. Det är inte acceptabelt. Inför kommande motdemonstrationer och demonstrationer, kräv att inga ridande poliser ska vara närvarande, kräv att Romeo-enheterna ska sitta på polishuset. Romeo-enheterna är ingripandeenheter som åker i små blå pansrade bussar, det var en sådan som igår körde över en demonstrant i Malmö.

Polisen ska vara allas, folkets representanter, de är anställda av vår stat. De är utbildade på det de gör. Det innebär att högre krav på dem än på oss andra. Det innebär att de ska tåla provokationer, stenkastning, glasflaskekastning, att se maskerade personer, kunna klara av tusentals provokationer utan att hemfalla åt sådant övervåld vi såg igår i Malmö. Det betyder att de ska se att lagen inte alltid kan upprätthållas, utan att det är viktigare att erhålla lugn. Förhandla fram lugn istället för att hävda sin rätt till kontroll. Det är vad polisen ska inrikta sig på och göra.

Därför bör polisen idag dra in tillståndet för Svenskarnas Parti om att ha torgmöte i Göteborg. Med hänvisning till att Svenskarnas Parti begår hets mot folkgrupp.

Intressant?
Mer: Skanskan1, 2, 3, NSK1, 2, 3, Motkraft,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Berne Johansson

    Polisens insats igår ledde till att antalet skadade minimerades. Givetvis är det INTE acceptabelt att Polis kör på/över en människa om inte denne utgör ett omedelbart hot. Om inte polis funnits på plats, dvs på polishuset istället hade fler skadats.

    Det är bättre att stävja ett bråk innan handgemäng än att reda ut det efteråt
    /Berne

    • Sån jävla bullshit. Jag har pratat med poliser som var på plats. De anser att polisens agerande var katastrofalt och inte acceptabelt. Polisen stod för våldet och våldsupptrappningen. Ingen annan. Det håller flera poliser på plats också med om.

  • Pingback: Polisen ljuger om händelseförloppet i Malmö | Svensson()