Vänsterpartiet och Miljöpartiets verklighetsfrämmande fiskeripolitik

En kristdemokrat, Roland Utbult, har i en debattartikel i Göteborgs-Posten angripit Miljöpartiet och Vänsterpartiet för deras fiskeripolitik. Kort sagt säger han att om den genomfördes skulle den innebära ett slut för svenskt yrkesfiske. Han har rätt i sak. Det mesta av yrkesfisket i Sverige skulle slås ut om Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick igenom sin fiskeripolitik. 90% av av alla yrkesfiskare, oräknat det pelagiska fisket, som har fiskeri som heltidssysselsättning skulle sannolikt få sluta fiska.

Kvar skulle det mest storskaliga fisket, det pelagiska fisket, bli. Dessutom löjromsfisket i Bottenviken och deltidsfisken med bur, tinor, garn och backor. Alla fiskelägen på Västkusten skulle slås ut med undantag av de med fokus på pelagiskt fiske som Fiskebäck, Rörö, Donsö, Dyrön och Rönnäng där det skulle finnas enstaka båtar kvar, de pelagiska båtarna. I Fiskebäck skulle förstås flera finnas kvar.

Den fiskeripolitik som Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår är totala verklighetsfrämmande och skulle få allvarliga följder för flera mindre samhällen på Västkusten.

Jag kommenterar det också på min fiskeriblogg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements