Stockholms-polisen har inget lärt sen Göteborg 2001

Igår var det demonstration i Stockholm. Demonstration mot marscherande nazister. Det var ett antal tusen antinazistiska demonstranter. Ingen har nån riktig koll på hur många det var. I stort sett gick allt lugnt till. På ett ställe tycks det dock ha uppstått bråk mellan polis och demonstranter. Kanske inte så förvånande då polisen gjort allt för att provocera folk hela dagen genom godtyckliga gripanden och kontroller, genom husrannsakningar på olika kulturföreningar osv:

Polisen slog till mot Cyklopens grötfrukost i morse. Civilklädda snaggade poliser, som först misstogs för att vara nazister, kom springande mot huset och tog sig in genom entrédörren. Beväpnade med batonger föste de samman husets besökare. Efter dem kom hundpatruller och förutom ett stort antal vanliga polisfordon och uniformerade poliser även en pansarbil. Alla i huset kvarhölls, förhördes och visiterades. Vid polisens tillslag befann sig ungefär 50 personer där. Vissa var på plats för veckans storstädning, andra för att förbereda söndagens anarkistiska bokmässa och punkkonsert och slutligen fanns där tillresta danska antifascister som samlats för att äta frukost inför protesterna mot det nazistiska svenskarnas parti.

Vid 11-tiden släpptes alla besökare. En person från Cyklopen frågade de sista poliserna på plats vad anledningen för tillslaget varit och fick svaret att det rörde sig om ”misstanke om terrorbrott”, men ”att den misstanken saknade grund och att huset och personerna på plats inte längre var misstänkta för någonting”.

Men till media erkänner inte polisen sitt misstag utan meddelar istället att de beslagtagit kartor, maskeringsutrustning och en kniv. En kniv är sannolikt någon av alla köks- eller byggknivar som alltid finns i huset, maskeringsutrustning (ett ord som är nytt för oss) syftar antagligen på en halsduk eller scarf och en karta bör anses naturligt i handen på en dansk på besök i Stockholm. Summa sumarum var tillslaget utan grund och Cyklopen kommer att JO-anmäla händelsen.

Precis som de agerade i Göteborg år 2001 med andra ord.

Själva stöket tycks dock ha startat med att en liten grupp demonstranter började kasta flaskor, knallskott och annat mot polisen. Ett försök att välta kravallstaketen och ta sig förbi dem ska ha också ha genomförts. Det tycks ha handlat om enstaka individer eller små grupper som ägnade sig åt detta. Polisen hade bara kunnat avvakta så hade det lugnat ner sig. Istället gjorde de som i Malmö, satt in hästar. Istället gjorde de som i Göteborg 2001. Attackerade med sköldar och batonger. Det blev stökigt. Vad hade de väntat sig?

Polisen i Stockholm har uppenbart inte lärt sig ett skit av polisfiaskot i Göteborg år 2001. De agerade lika provocerande, lika dumt, lika korkat och oövertänkt. Med samma rätt dåliga resultat. De hade tur att de flesta i Stockholm verkligen inte ville bråka utan ha en fredlig och värdig antinazistisk demonstration.

Intressant?
Media: DN1, 2, Internationalen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Malad

  Jag kan inte säga något om de händelser som förelåg demonstrationen i Stockholm i helgen, men jag var på plats för att se förloppet och håller inte med om din analys. Vad jag såg var ca 50 svartklädda personer som provocerade polisen med smällare, bengaler, ägg och petflaskor i ca två timmar innan de började kasta staket. Under denna tid gjorde polisen absolut ingenting annat än att hålla linjen och göra någon form av misslyckad framkörning av två bilar mot demonstrationståget.

  När tumultet utbröt använde polisen pepparsprej och pulversläckare, men jag upplevde dem fortfarande som otroligt återhållsamma under omständigheterna – jag såg flera höja sina batonger, men ingen som slog. Hästarna användes inte i offensivt syfte, och de bråkmakare som tvingats bakåt fick vi andra demonstranter tillåtelse att hjälpa till att ta därifrån. Polisen gjorde precis som du säger att de borde – de avvaktade både före och efter. Att de sedan inte tillät att folk kastade kravallstaket mot dem har jag full förståelse för.

  • Din bild stämmer inte med den jag fått från poliser och andra som också var på plats.

   Provokationer, ja. Två timmar. Inte en chans.

   • Malad

    Märkligt. Motdemonstrationen började 13, och jag och min vän var på plats 13:50 pga struliga tåg. Ca en halvtimme senare dök svarta blocket plötsligt upp hos oss, och det var inte många minuter efter det som den första smällaren brann av. Efter det var det en strid ström av projektiler fram till 16-tiden, då kedjan kring kravallstaketen (som polisen lämnat mitt inne i folkmassan), brast. Jag satt vid tillfället på dem och hade minst sagt första parkett.

    Det var alltså inte så att det flög saker hela tiden, men kanske en gång var femte eller tionde minut kom en pryl flygande mot polisstaketen – ägg, petflaska, bengal, smällare. Jag har videos, om du är intresserad.

    • Det är möjligt att de jag pratat med inte har varit på samma plats hela tiden som du verkar ha varit. I Göteborg brukar vi ofta gå in och hindra folk från att kasta grejer. Egna demonstrationsvakter tar hand om saken. Har ni inget sånt i Stockholm?

     • Malad

      Det låter som en extremt bra idé, faktiskt, men nej, vi hade inget sådant i Stockholm vad jag märkte.

      Det finns uppgifter om att någon som försökte stoppa de svartklädda blev misshandlad, men det är inget jag själv såg eller har bekräftat med mer än FB-inlägg:

      ”Var där också längst fram i mitten. Såg autonoma vänstern misshandla en
      annan demonstrant för att han opponerade sig mot knallskotten. Helt
      vansinnigt.”

      ”var det den personen som blev hämtad med ambulans? Såg att en blivit skadad av demonstranterna (långt innan SvP passerade förbi), men det rapporterades inte varför.”

      ”Japp det var han. Svartklädda infiltrerade mittdelen som var rätt lugn då. Räknade 1,2,3,4 stormade sen polisspärren och kastade knallskott och bengaler. Folk flydde och många vart upprörda och skrek sluta! De svartklädda retirerade bakåt ca 20 meter och flera andra demostranter försökte köra bort dom. En man/kille gick fram mot dom, varpå en maskerad kille går fram och ger han ett våldsamt knytnävslag i ansiktet. offret föll handlöst bakåt och blev liggande. Han bars sen ut av andra demostranter under kaos.”

      Fantastisk källa, jag vet, men vad jag vet är att jag själv ogärna ville konfrontera aggressiva, högljudda personer, så ett organiserat motstånd i de egna leden låter väldigt bra.