Ryssland ska ge fan i Ukraina

Ukraina har självklart rätt till oberoende och självbestämmande. Detta helt oberoende av den regering som sitter i Kiev. Ur den synpunkten spelar det ingen roll om det nu hade varit en fascistregering eller en socialistregering. Nu är det den borgerlig regering med nyliberal agenda som stöds av EU och USA. Med fascister i regeringen till en början och med fascister på ledande tjänstemannaposter. Inte min favoritregering direkt. Men det spelar ingen roll för Ukrainas rätt till självbestämmande och nationella suveränitet. Samtidigt är det inte på något sätt den värsta och mest högervridna regeringen i Europa, den finns nämligen i Ungern.

Ryssland har inte med saken att göra, det är Ukrainas folk som avgör vilken regering de ska ha, i val eller genom att förändra makten genom revolt på gatorna. Att USA och EU lagt sig i detta skeende är naturligtvis problematiskt och innebär ökade spänningar, men det förändrar inte något i sak.

Tongångarna från Putin och andra ryska makthavare är extremt nationalistiska, storryska och krigshetsande. Det är oroande. Det är uppenbart att Ryssland har ett stort fett finger med i spelet kring upproret i östra Ukraina. Det är också troligt att den rysktalande befolkningen i östra Ukraina till stor del kan känna sig hotade av utvecklingen i Kiev, med ukrainska fascister och nationalister på ledande poster.

Det är skrämmande med fascistiska och nazistiska stormtrupper som försvarar den ukrainska regeringen. Men Ukraina har oavsett det, rätt till självbestämmande.

Det är också skrämmande med en rysknationalistisk och fascistisk upprorsrörelse i östra Ukraina. En som har omfattande stöd från Ryssland, kanske finns det till och med ryska soldater bland de stridande. Mest skrämmande är dock Putins aggressiva tongångar, hans ryska fanatism och nationalism. Ryssland är en stormakt, det är inte Ukraina. Utvecklingen ser verkligen inte bra ut och den har konsekvenser för Sverige såväl som för andra nordiska länder.

Samtidigt går det inte att lösa problemet i östra Ukraina, Donbass, med vapen och våld på det sätt som Ukrainas regering, med stöd av fascistiska stormtrupper försöker göra. Det krävs istället förhandlingar för att kanske komma överens om någon typ av begränsat självstyre inom Ukrainas ramar. En rysk invasion och ryskt övertagande av östra Ukraina är inte heller en vettig lösning.

Intressant?
Media: DN1, 2, KildenÅsman, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • abbabba

    Håller inte alls med. Tycker att Ryssland ska invadera som man gjorde med Norge under andra världskriget och sedan dra sig undan så att Ukraina kan delas i två självständiga stater. Kievs politik mot oppositionen i öster är alldeles oacceptabel. EU och USA bär här ett stort ansvar genom att behandla Ukraina ungefär som USA har behandlat/behandlar latinamerikanska länder.

  • super_leggera

    EU behandlar inte Ukraina alls. Storrysk nationalism med pansartrupp
    i grannland kallas imperialism, storrysk antidemokratisk regim i princip fascistisk.