Det är väl klart att tiggare delar upp städer och stadsdelar mellan sig

Tiggare är organiserade. Familjevis. Det handlar inte om att de utnyttjas av kriminella ligor utan om att det precis som svenska småföretagare och familjer organiserar sig för att maximera det som de kan tjäna. Allt annat vore ju korkat.

Så självklart delar olika grupper, familjegrupper oftast, upp staden mellan sig. I vissa delar av staden kan tiggare tjäna mer så därmed kan det behövas utjämning mellan de olika familje- och släktgrupperna i form av avgifter för att avkastningen ska kunna delas relativt lika och alla ska kunna tjäna hyfsat bra på att tigga i Sverige. Allt tiggare kan inte vara på samma plats, då blir de totala inkomsterna mindre. Det behövs organisering, inkomstutjämning och gemensam finansiering av resorna. Bostäder organiseras osv. För bostad betalas hyra till ägaren av husvagnen eller bilen. Sådant är inte märkligt utan normalt. Det finns familjemedlemmar som ansvarar för organiseringen av allt detta.

Det kan självklart vara så att en del organiserar resorna till Sverige och tar betalt för det. Det kan betyda att vissa familjer har skulder till researrangörerna. Det betyder, förutom att allt handlar om svarta inkomster, inte att det hela är exploatering, utnyttjande eller nåt sånt. Det förekommer säkert också sånt, men alla undersökningar, alla polisutredningar och alla kunskaper kring svenska tiggare ger vid handen att det är mycket ovanligt, för att inte säga obefintligt i Sverige.

Det kan också vara så att det nu, efter flera år av tiggeri, dykt upp andra intressenter från Rumänien eller Bulgarien som genom hot och liknande försöker tillskansa sig en del av den kaka tiggande familjer och släkter får in. Det är ju inte helt okänt att sådant ägt rum vid en tillfällen, exempelvis i Halmstad och den typen av utnyttjande beskrivs ju i en film som Zigenarnas Tid. Där handlar det om regelrätt exploatering med tungt kriminella som de som tjänar mest pengar på tiggeri och prostitution. Människohandel. Något sådant tycks i allmänhet inte förekomma i Sverige, utan researrangörer och organisatörer av tiggeriet tycks trots allt vara medlemmar av de familjer och släkter som är i Sverige och tigger. Det kan ju vara så att vissa familj- och släktgrupper har det något bättre, äger bilar exempelvis och har bättre kännedom som Sverige, har kanske varit här länge och regelbundet i många år.

Kort sagt. De allra flesta tiggare är i Sverige på eget bevåg, har inga skulder för resor och betalar inte till någon för sin plats på gatan. Några tycks dock göra det, men det organiseras inte av kriminella gangsters.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements