Lugnare i Backa – det beror inte på polisen

Det har blivit lugnare i Backa. Det skjuts mindre och det är färre bråk mellan polis och ungdomar. Den enskilt viktigaste anledningen till det är att en av de individer som varit inblandad och drivande i de flesta bråk i kriminella miljöer i Göteborg de senaste tio åren har skjutits ihjäl i ett brutalt mord där han träffades av ett trettiotal skott. Av andra kriminella och då sannolikt inte av det konkurrerande gänget i Biskopsgården, utan av andra krafter som inte är lokalt baserade gatugäng utan mer stabila och långvariga kriminella nätverk med äldre människor. Krafter som såg minskade vinster från narkotika på grund av skjutandet och polisens aktiviteter. Genom att den ledande personen i Backa sköts har det dessutom också blivit lugnare i Biskopsgården.

Det är möjligt att polisen numera också uppträder mer civiliserat, undviker att provocera ungdomar samt att det finns ständig och synlig polisiär närvaro i Backa. Om det är så har det säkert i viss mån också bidragit till att det är lugnare. Men det är knappast huvudorsaken. I Bergsjön är det annorlunda. Där har polisens insats betytt mycket mer.

Läs också: Lokala gatugäng – problem i fler städer än förväntat

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements