Lugnare i Bergsjön – mycket på grund av polisen

Polisens insats mot gängbrottsligheten som går under namnet Trygg i Göteborg har haft effekt på skjutandet och brottsligheten i Bergsjön och Kortedala. 13 personer är åtalade för tre olika brott. De har begått många fler brott men det är de enda som polisen kunnat få fram tillräckligt starka indicier och bevis för. I samband med att de misstänkta personerna greps och häktades blev det lugnare i Bergsjön. Problemen i Bergsjön och Kortedala uppstod inom ett existerande lokalt nätverk när några yngre vill ta makten från en äldre grupp personer som länge styrt. I centrum för den äldre falangen stod tre bröder, där två var äldre. Den yngre falangen betsår också av ett antal brödraskaror men är etniskt mycket blandad, där finns bland annat en jude, palestinier, några greker och andra.

Polisens insats har haft en avgörande effekt på nivån av skjutande och våld i Kortedala och Bergsjön. Däremot inte i Backa och Biskopsgården. Där är det de kriminella själva om sett till att det blivit lugnare. Sannolikt är det tydligt mindre våldsanvändandet bland kriminella i Angered-stadsdelarna också ett resultat av insatser som äldre och mer erfarna kriminella gjort och inte ett resultat av polisens arbete. Ett tecken på att polisens arbete haft liten effekt är att knarkhandeln pågår helt öppet och synlig på flera av de lokala torgen i olika Angeredsstadsdelar. Delar av befolkningen är också missnöjda med att den synliga polisiära närvaron är mycket låg. De upplever att lokala gangstergäng styr och ställer på torgen och gatorna. En sån situation är inte bra.

Läs mer: Lokala gatugäng – problem i fler städer än förväntat

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Lugnare i Bergsjön – mycket på grund av polisen”

Kommentarer är stängda.