Kriminalitet påvekar trovärdigheten

Tidigare brottslighet, psykiskt sjukdom, medlemskap i tveksamma organisationer etc ska inte påverka människors möjligheter att vara politiskt aktiva. Självklart ska en tidigare dömd eller en tidigare medlem i ett tvivelaktigt mc-gäng kunna bli politiker eller statstjänstemän. Samtidigt är deras förflutna naturligtvis relevant när deras trovärdighet bedöms. En tidigare medlem i Hells Angels MC eller Bandidos MC får onekligen trovärdighetsproblem när det gäller vissa frågor. Detsamma gäller tidigare knarkdömda eller skattefifflande politiker. Trovärdighetsproblem uppstår. Det är inte så mycket som kan göras åt det.

På samma sätt är det också med annan politisk aktivitet. Som exempelvis med den kvinna som slängde en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson och som nyligen var central i ett TV-program om Kärrtorp och den demonstration där som angreps av nazister. Kvinnan förtjänar kanske inte direkt hjältestatus då hon är dömd för en mängd brott och har begått en mängd brott, ständigt och jämnt, genom hela livet. Så även om kvinnan är politiskt aktiv är hennes trovärdighet i politiska sammanhang mycket låg. Dessutom är hennes brottslighet relevant i sammanhanget. Både när det görs TV-program om och med hennes såväl som när hennes politiska aktivitet bedöms. Det handlar om hennes trovärdighet som Leif GW Persson skriver i Expressen.

Hon själv menar att Leif GW Persson enbart smutskastar henne. Främst i syfte att smutskasta den autonoma vänstern. Det sistnämnda följer faktiskt inte av Leif GW Perssons artikel oavsett om han faktiskt hatar den autonoma vänstern eller inte. Däremot ägnar sig Persson otvivelaktig åt smutskastning av Irene Matkowitzc. För det är ju så att det är fullt möjligt att leva ett småkriminellt liv samtidigt som en person är aktiv mot rasism och fascism med mera. Brottslighet är inte med nödvändighet ett hinder för politiskt aktivitet. Men det påverkar självklart en persons trovärdighet. Det är heller inte nödvändigt för ett TV-program att visa alla sidor av en person. Det beror ju på vad programmet vill få fram för budskap.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements