Lux Leaks – skattesmitande svenska finansbolag

Luxemburg Leaks, eller Lux Leaks, är ett avslöjande av företags skatteplanerande, skattetrixande, fifflande och döljande av ägande, pengars väg och mycket annat. Centralt i avslöjandet är en massa dokument från PWC (PriceWaterhouseCoopers) i Luxemburg.

Det mesta tyder på att företagen gör allt de kan för att slippa betala skatt nånstans. Helt lagligt visserligen. Men det betyder knappast att det är okej. Företag som gärna gör vinster på verksamheter som finansieras av skattepengar och deras chefer vill inte betala skatt. Utan det är vi andra vanliga skattebetalare som ska låt vår skatt gå rakt ner i deras fickor. Det är inte rimligt att det ska fungera så. Det är inte rimligt att sådna företag ska få äga och driva gemensamt finansierad verksamhet som äldrevård, sjukvård, apotek, skolor, förskolor osv.

Bland de svenska bolag som avslöjats som skattefifflare i Lux Leaks återfinns finansbolag som Wallenbergföretagen SEB och EQT, Nordic Capital och IK Investment Partners (IK Invest). EQTs köp av Midland Cogeneration år 2009 genomfördes exempelvis genom en lång kedja av företag, total var 9 olika företag inblandade på olika sätt. Allt för att minska insynen i affären och minska skatten.

EQT

PWC:s beskrivning av bolagsstrukturen bakom EQT:s köp av Midland Cogeneration Venture 2009. Källa: ICIJ

Även andra svenska bolag och företag verksamma i Sverige förekommer i avslöjandet, däribland IKEA.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements