Åtal för tre fall av grovt insiderbrott

En 53-årig man med en central befattning vid Getinges huvudkontor, har enligt åklagaren handlat på insiderinformation för att skapa vinst till sin egen plånbok, en vinst på närmare en miljon kronor.

Insiderinformationen rörde ett företagsförvärv som bolaget Getinge planerade, samt två vinstvarningar från bolaget avseende preliminära resultat för 2012 och första kvartalet 2014.

Enligt åklagaren har den 53-åriga mannen bland annat köpt aktier i ett bolag noterat på New York-börsen som Getinge varit intresserade av att köpa.

– Några dagar innan det att Getinge pratade med det amerikanska bolaget om förvärvsavsikten, köpte den 53-åriga mannen 1 000 aktier i bolaget för 200 000 kronor, säger Jan Leopoldson, kammaråklagare på Finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten.

Den åtalade handlade även med andra finansiella instrument som säljwarranter och Mini short, före det att vinstvarningar i Getinge offentliggjordes.

– Han har inte bara handlat med aktier utan även med säljwarranter, ett värdepapper som ger innehavaren rätten att sälja till bestämt pris, före eller vid en bestämd tidpunkt. Han har också handlat med en Mini short, en produkt som spekulerar i nedgång av aktien med kraftig hävstångseffekt. Avsikten är att få högsta möjliga utväxling i det fall kursen på Getingeaktien skulle falla, berättar kammaråklagare Jan Leopoldson.

Till följd av vinstvarningarna föll kursen på Getingeaktien. Vinsten av insiderhandeln uppgick till 935 000 kr.

Den åtalade nekar till brott.

Åtal väcktes vid Stockholms tingsrätt den 11 november och avser tre fall av grovt insiderbrott under perioden 2013-2014.

Svensson/EBM

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements