Spice-hysteri liknar LSD-hysterin på 1970-talet

Spice är en drog, eller kanske till och med flera olika droger med ämnen som i de flesta fall är släkt med de aktiva ämnena i cannabis, som används av en del ungdomar. Det är lätt att komma över då det kan köpas lagligt över internet. Lagligt blir just därför att det handlar om olika ämnen. Tiilverkarna byter ut ämnena när något ämne blivit narkotikaklassat och vips är det lagligt.

Spice har uppmärksammats under senare tid då det verkar som om ett antal unga personer avlidit på grund av överdoser. Media uppmärksammar nästan på ett sjukt och hysteriskt vis drogerna och dess ibland livsfarliga effekter. När en person inte vet vad drogen faktiskt innehåller och hur mycket det är rimligt att ta blir det lätt överdoser. I och med att innehållet i spice regelbundet förändras är det svårt att veta hur stor mängd som ska användas för att vara ofarligt. Resultatet blir dödliga överdoser.

Men nån måtta på hysterin måste det ändå vara och det hela känns igen från min ungdom. men då var det LSD som var döden i en påse, eller i ett piller i det fallet. Nog för att LSD med all sannolikhet inte är nyttigt och kan vara farligt att ta så kände jag då och inte ens idag inte till någon som faktiskt dog på grund av att ha tagit LSD. Det fanns säkert, men jag vet ingen. Personer som fått psykoser känner jag till, men ärligt sagt tror jag de skulle fått psykoser eller nåt annat ändå.

Hysterin kring LSD på den tiden var klart överdriven och jag misstänker att det är detsamma med hysterin kring spice. En del av hysterin är att det är unga människor som använder spice. Så är det alltid med droger. Det är unga människor som använder dem. Det är inget nytt. Det är också så att olika droger kommer och går. Blir populära och tappar sin popularitet. Det har sällan nåt med laglighet eller icke-laglighet att göra. För nåt tiotal år sen var det samma hysteri kring GHB. Inte nyttigt det heller. Det finns alltid nåt att hetsa upp sig över. Oftast helt i onödan.

I de undersökningar av ungdomars drogvanor som genomförs regelbundet av CAN finns inte någon ökning av droganvändningen bland ungdomar över tid. Media borde sansa sig. Spice tycks inte vara en hälsosam drog, men det är inte så att våra ungdomar håller på att gå ner sig i ett drogträsk. Det är dags för journalister och andra att tagga ner, det är i 14-årsåldern ungdomar prövar droger första gången. Så har det varit så länge jag kan minnas. Det finns ingen drogepidemi bland unga.

En sak är dock säker. Jag är övertygad om att det vore bättre om ungdomar använde hasch eller marijuanan istället för spice. Mindre skadligt och definitivt inga dödsfall på grund av överdoser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • patrik andersson

    ”En sak är dock säker. Jag är övertygad om att det vore bättre om ungdomar använde hasch eller marijuanan istället för spice. Mindre skadligt och definitivt inga dödsfall på grund av överdoser.”

    Elle kanske bästa hade varit att ungdomar inte brukar spice eller THC har den tanken slagit dig.

    • Jag kan hålla med om din sista mening för utom att du tror du kan veta vad jag tänker eller inte tänker. Det är bättre att inte använda droger. Men ungdomar gör det, har alltid gjort det och om de gör det så är det bästa att använda droger som är relativt ofarliga. Inte ofarlig, men mindre farliga än andra droger. Jag tror inte vi kan hindra ungdomar från att experimentera med droger. Göra det mindre attraktivt och mindre farligt kan vi dock göra.

  • Pingback: Ingen ökning av narkotikabruket | Svensson()