Säpo-uppgifter om ”terrorister” ska tas med en nypa salt

Säpo har alltid varit en organisation som har haft svårt att förstå och beskriva verkligheten. Paranojan som tycks prägla både organisationen och dess anställda får dem att se terrorister där inga finns, terrorism där ingen finns. Igen och igen. Vi känner till fallet med de helt oskyldiga palestinska barnfamiljerna och de som Säpo fick för sig skulle mörda Vilks. Det är säkert inte de enda fallen, utan sånt förekommer hela tiden.

På 1970-talet trodde säkerhetspolisen att det fanns 1000-tals potentiella terrorister och gerillakrigare i Sverige. Hela den svenska vänstern övervakades från 1950-talet och fram till 1990-talet. En del övervakas fortfarande. Som mest fanns det över en halv miljon personer i Säpo:s register över samhällsfaror och presumtiva terrorister. Alltihop vara förstås bara dumheter.

Det finns därför ingen större anledning att tor på Säpo nu när det handlar om eventuellt deltagande i krig i Syrien. Säpo uppger vidare att 110 personer rest till Syrien sen 2012. Det är nog en hyggligt säker siffra. Troligen är det också så att cirka 40 personer återvänt till Sverige från Syrien och att ett 20-tal dött därnere varav några bevisat dött i strid. Vad de flesta faktiskt gjort där nere har dock Säpo sannolikt ingen koll på. Om de verkligen deltagit i strider vet Säpo i allmänhet inte, vilka de stridit med vet Säpo inte osv. Enligt internationell forskning uppskattas antalet svenskar som strider med Islamiska staten till cirka 30 personer. Det är en av de allra lägsta siffrorna i hela Europa.

Eftersom stödet för Assad och stödet för den del av oppositionen som inte är islamistisk är större i Sverige än stödet för islamisterna är det väl sannolikt så att de flesta av dem som deltagit i strider befunnit sig på den oppositionssida som samtidigt slåss mot Islamiska staten och deras kompisar. Grupper som jag inte på något sätt skulle kallas terrorister och de slåss mot islamistiskt inflytande. De slåss för demokrati och en demokratiskt stat. Det är nåt bra. Handlar det om kurder kan de dock ha slagits med en organisation som är terroristklassad, PKK. Det borde den förstås inte vara.

Det går inte att lita på vad Säpo säger i dessa frågor, än mindre går det att lita på vad en i viss mån islamofobisk och garanterat skandalkåt svensk press skriver. Det är en skandal och en nyhet att ungdomar slagits med Islamiska staten, det är ointressant och ingen nyhet att ungdomar slagits för demokrati. Rapporteringen blir därefter. Oseriös.

Säpo bedriver förundersökning mot flera av de som återvänt. Det verkar inte finnas nån anledning till det. Ingen av dem verkar enligt Säpo vara intresserad av att begå terroristbrott. Det betyder nog att det i verkligheten är helt osannolikt att någon skulle begå terroristbrott i Sverige. Säpo underskattar säkert inte risken då det ju som sagt är en organisation med permanent paranoja.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements