Göteborg – centrum för det svenska fisket

Så är det idag och så har det varit i 100 år. Under en fjärdedel av den tiden var dessutom staden Göteborg det största fiskeläget. Idag är Fiskebäck det största fiskeläget. Det var en gång ett litet fiskeläge i jämförelse med Donsö, Hönö-Klova, Styrsö, Öckerö, Knippla, Smögen och Gravarne som ockuperade platserna efter Göteborg i toppen mellan 1910 och 1935 varefter de olika fiskelägena i Göteborgs skärgård tog över.

I dag är det tre tidigare små fiskelägen som dominerar i Göteborgstrakten, Fiskebäck är redan nämnt och sedan har vi också Rörö och Fotö. Dessutom hör Donsö och Hönö-Klåva fortfarande till de största fiskelägena i Sverige tillsammans med Träslövsläge i Halland.

Att Göteborg länge var det allra största fiskeläget berodde på ångtrålarna under den första halvan av 1900-talet. Företag och företagare som satsade på ångtrålare var bland annat Lambert Häller, Melcher Lyckholm, Billners rederi och Reuters rederier.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements