Som förväntat blir det inget av med den norska tiggerilagen

De senaste dagarna, kanske den senaste veckan har folk varit upprörda över den norska högerregeringens förslag om att förbjuda såväl tiggeri som hjälp till tiggare. Jag har hela tiden haft uppfattningen att det inte skulle gå att få igenom ett sånt förslag, att en utrening av det hela skulle kommit fram till att det inte finns något  rättssäkert sätt att förbjuda hjälp till tiggare. Därför har jag inte varit speciellt upprörd, utan har utgått från att det inte skulle bli nån sån lag. Däremot hade det säkert gått att skapa en lag mot tiggeri som varit rättsäker.

Att ha den typen av inhumana, människofientliga, lagar kan dock i min mening inte vara förenligt med demokrati och en stat där alla människor har samma rättigheter. Därför är naturligtvis den här typen av lagstiftning helt oacceptabel även ur andra synpunkter än rättssäkerhetsaspekten.

Dessutom har jag varit tveksam till att den norska regeringen skulle kunna få stöd för förslaget i stortinget. Nu har det visat sig att de inte har ett sådant stöd då Senterpartiet ändrat ståndpunkt. Den stor anledningen till att Senterpartiet ändrat inställning i frågan om tiggeriförbud är just det föreslagna förbudet mot att hjälpa andra människor. Ett bisarrt förslag som naturligtvis inte hade en enda chans att bli verklighet.

Inte heller är det troligt att regeringen kommer tillbaks med någon from av förslag kring tiggeriförbud. Det är för lagtekniskt svårt, för svårt att få stöd för ett sådant förbud. Att bara förbjuda ”organiserat” tiggeri låter sig inte heller göras. aAvgränsningsproblematiken är för svår.

Allt tiggeri är organiserat på något sätt. Oftast familje- och släktvis. Däremot finns det ingen organiserad brottslighet bakom tiggeri. De är inte intresserade av de små inkomster och förtjänster som tiggeri ger.

För mig är det helt obegripligt att någon kan föreslås att tiggeriförbud ska införas överhuvudtaget. Det hjälper inte mot fattigdom att göra de fattigas möjligheter att tjäna pengar ännu sämre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements