Flest kravbönder i Västsverige

Under förra året valde över 100 lantbrukare att ställa om till KRAV. Glädjande, men inte alls tillräckligt för att möta den kraftigt ökande efterfrågan. Totalt finns det cirka 3800 KRAV-märkta bönder i Sverige idag. De allra flesta återfinns i Västra Götaland. Statistiken visar också att den KRAV-godkända arealen ökade under 2014.

För åttonde året i rad visar KRAVs marknadsrapport på rekordstora försäljningsökningar, + 38 procent.

– Försäljningsökningen 2014 är sensationell. Aldrig förr har så många konsumenter handlat så mycket KRAV-märkt mat, säger Johan Cejie, Försäljningschef på KRAV.

I Sverige finns det cirka 3800 KRAV-certifierade bönder som arbetar för att se till att möta den kraftigt ökande efterfrågan. Under året utträdde cirka 200 lantbrukare ur KRAV-certifieringen och många av dem upphör helt med lantbruk, men inte alla. Samtidigt valde 113 bönder att KRAV-certifiera sin produktion, trots ovisshet kring miljöersättningarna.

Flest nya KRAV-märkta bönder fick Västra Götaland + 19 och Skåne + 13, som också är de län som toppar listan över flest KRAV-märkta bönder:

 • 998 Västra Götalands län
 • 332 Östergötland
 • 289 Skåne
 • 216 Uppsala län
 • 193 Värmlands län
 • 175 Södermanland
 • 178 Jönköpings län
 • 156 Gävleborgs län
 • 152 Gotland
 • 141 Kalmar

Äggproduktionen är en produktionsgren som sex av de nya KRAV-märkta bönder valt att satsa på och därmed ökar äggproduktionen med +14 procent under 2014. Jussö Ekogård i Skillingaryd är en av gårdarna:

– Vi var inne på att lägga om växtodlingen redan för ett par år sedan men bestämde oss för att avvakta eftersom vi inte kände oss säkra på lönsamheten. Men när Gotlandsägg frågade om vi kunde leverera KRAV-märkta ägg kom saken i ett helt annat läge, säger Johan Granefelt, som driver Jussö Ekogård, utanför småländska Skillingaryd tillsammans med sin fru Jenny Granefelt.

Statistiken visar också att åker- och betesmark i KRAV-certifierad produktion ökar med + 2 procent. Så här såg ökningarna ut per gröda:

 • Spannmål, + 1 procent ökning, totalt 92 389 hektar
 • Baljväxter, + 10 procent, totalt 9 766 hektar
 • Grönsaker, +2 procent, totalt 964 hektar

Samtidigt är det tydligt att omställningen av det svenska lantbruket till KRAV-certifiering inte alls håller samma takt som försäljningen.

Även om vi ser att lantbrukarna under 2014 svarar på de tydliga marknadssignaler som ges är det uppenbart att fler behövs för att möta den kraftigt ökande efterfrågan. Det kraftsamlar vi och flera andra aktörer kring i år, säger Johan Cejie.

Svensson/KRAV

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements