Kinnekullemordet och rättssäkerheten

Mordet på Lisa Holm upprör människor. Det är förståeligt. Vad som är mindre förståeligt är att så få verkar upprörda över en oskyldig fyraårings död i en explosion i Göteborg, orsakad av en bomb. Men åter till mordet i Blomberg på Kinnekulle.

Alla mord är upprörande, mord på ungdomar och barn mer upprörande och mer tragiska än många andra mord. Folk vill gärna se en snabb lösning, gärna hitta de skyldiga fort och trycket på polis och rättsväsen blir mycket starkt efter ett sådant mord som det på Lisa Holm i Blomberg. Risken är stor att rättssäkerheten blir lidande i såna fall.

Tre personer är misstänkt för inblandning i mordet, två män och en kvinna, alla från Litauen. De har under flera år arbetat i Sverige periodvis och bodde i samband med mordet på en går i närheten av de kafé där Lisa Holm arbetade och varifrån hon försvann. Men de tre är ännu inte att betrakta som skyldiga till mordet eller inblandning i mordet även om de blivit häktade. Det finns gott om fall där misstänkta blivit häktade och sedan släppta eller frikända i rätten. Det förekommer till och med regelbundet att folk som döms för brott i verkligheten är oskyldiga.

Ingen av de misstänkta personerna när det gäller mordet på Lisa Holm är häktade som misstänkta för mord. De två männen är häktade som misstänkta för delaktighet i mord och kvinnan är häktad som misstänkt för att medhjälp till mord. Kvinnan är häktad på en lägre misstankegrad än männen. Alla tre förnekar brott och tills de är dömda, om de nu nånsin åtalas och döms, ska de betraktas som oskyldiga.

Vilka bevis som finns mot männen är ännu okänt då allt kring rättegången är hemligstämplat. Försvarsadvokaterna får inte prata och det som släpps av åklagaren är ju starkt vinklat i dennes favör. Sådant är helt klart inte bar för rättssäkerheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements