Häktade för trippelmordet i Uddevalla sätts på fri fot

Under huvudförhandlingen som slutfördes den 28 september om trippelmordet i Uddevalla har tre personer varit häktade i målet, två bröder från Uddevalla och en man boende i Ljungskile. Bröderna var häktade så som på sannolika skäl misstänkta för bl.a. mord och den andre mannen var häktad bl.a. för misstanke om medhjälp till mord.

Tingsrätten har beslutat att häktningsbesluten ska hävas beträffande samtliga. Vad gäller den äldre brodern grundas beslutet på att han under häktningstiden har börjat avtjäna ett fängelsestraff som han blivit dömd till genom en tidigare dom. Om han skulle friges från det straffet innan rätten meddelat dom i detta mål ska han omedelbart häktas igen, vilket också framgår av rättens beslut.

Detta betyder att den äldre brodern alltjämt skulle varit häktad om det inte var så att han redan avtjänar ett fängelsestraff. ”Dubbla” frihetsberövanden behövs inte.

Det betyder att två av de tidigare häktade personerna sätts på fri fot. Det brukar betyda att de inte kommer att dömas som skyldiga för de brott de åtalats för:

Den 22-årige medåtalade mannen från Ljungskile folkhögskola försattes på fri fot. Han stod åtalad bland annat för medhjälp till mord, men den åtalspunkten yrkade åklagarna själva på skulle ogillas. Han är också åtalad för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Några slutsatser av att domstolen nu försätter 22-åringen på fri fot går inte att dra enligt Per-Erik Rinsell, då 22-åringen suttit frihetsberövad under lång tid och brottsanklagelserna mot honom inte gäller lika allvarliga brott. Annat säger han om att den yngre brodern nu har släppts fri.

– Det är ju det beskedet som är tydligast. Det innebär att tingsrätten inte delar vår bedömning om bevisläget. Han kommer inte att fällas för mord.

Dom kommer att meddelas den 22 oktober.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements