Åtal för omfattande kortförfalskning

En man i 30-årsåldern åtalas idag vid Göteborgs tingsrätt, misstänkt för bland annat ett stort antal grova bedrägerier under 2015. De drabbade är kortinnehavare i Sverige, USA och Kina:

I 29-åringens ägo har också påträffats minst 150 plastkort med magnetremsa, folie för silvrering, hologram och bankloggor – och minst 253 kortnummer för att tillverka fullgoda betalkort utställda av olika utländska banker.

Numren eller motsvarande information påstås mannen ha inhandlat eller fått via kontakter på internet.

Kortinnehavare i Sverige, USA och Kina har fakturerats olika köp som mannen sedan gjort. Butiker och affärer uppges också ha lurats på betydande belopp.

 

Mannen, som är hemmahörande i Boråstrakten, har köpt eller fått kortnummer över nätet. Kortnumren har sedan, tillsammans med bankloggor och hologram, överförts till blanka plastkort med magnetremsor som mannen har köpt.

Till sin hjälp har mannen haft ett antal maskiner avsedda för korttillverkning. Maskinerna har han förvarat i ett hyrt förråd i Göteborg. De tillverkade korten har sedan använts för köp både i butiker och på nätet. Kortinnehavare i Sverige, USA och Kina har fakturerats dessa köp.

Mannen har även förberett och tillverkat utrustning för att bedriva skimmningsverksamhet i Sverige för att komma över kortnummer på egen hand och därmed slippa betala för dem. Planerna hann dock inte genomföras innan gripandet.

Brottsligheten har pågått från den 3 juni 2015 till den 15 september 2015. Mannen kunde då gripas efter några veckors spaningsarbete. Han har suttit häktad sedan dess och är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott:

29-åringen förde via Western Union över 260 000 kronor till personer runt om i världen, vilket också lett till åtal för grovt penningtvättsbrott.

– Han har ingen känd inkomst och enligt min uppfattning var syftet att dölja pengar från brottslighet, säger Mehrdad Sanaei.

I polisförhör förnekar 29-åringen brott. Mannen medger att han köpt utrustning från Kina och tillverkat kort som han sålt, men utan att prägla in namn eller nummer:

– Jag vet ju inte vad de vill ha. Jag säljer inte i Sverige utan skickar iväg eller så kommer folk och hämtar.

Mannen har suttit häktad men avvikit för liknande brottslighet i Thailand under 2014. I  Thailand ska han tillsammans med en filippinsk medborgare ha tillverkat falska ATM-kort (uttagskort) och stulit kontanter. Han åtalas även för barnpornografibrott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements