Manifestation för asylrätt i Göteborg

Efter dagens fiasko för rasisterna bakom Folkets Demonstration så är det imorgon, söndag den 24 dags för en demonstration till förmån för asylrätten. Max 100 deltagare på fascisternas ”Folkets Demonstration”, troligen färre, gentemot motdemonstrationens cirka 400. Klar övervikt för antirasisterna i Göteborg som vanligt. Fascister och rasister är inte välkomna på Göteborgs gator.

13015519_1320220618004610_8696545967324206597_n

Lämna inte barnen i kriget – låt flyktingfamiljerna återförenas!

Politikerna vill göra det svårare för människor som flyr från krig och förföljelse att ta sig till Sverige och få en fristad här. ID-kontroller som hindrar människor från att ta sig hit för att kunna söka asyl är redan verklighet. Riksdagen kommer snart att rösta om förslag som förhindrar familjeåterförening, som gör det svårare att få permanent uppehållstillstånd, och som på andra sätt inskränker asylrätten.

Men än är det inte för sent. Dessa förslag måste och kan fortfarande stoppas!

Söndag den 24: april kl 15:00 i Brunnsparken säger Göteborg ifrån och står upp för asylrätten! För solidaritet och medmänsklighet. Det blir tal, musik, gemenskap och en samlad röst som säger nej till en omänsklig politik. Kom dit!

TALARE OCH ARTISTER

Konferencier:
Zara Salahi, Ingen Människa är Illegal

Talare:
Jihad Eshmawi, sökte asyl i Sverige 2013 som palestinsk flykting från Syrien
Camilla Schults, Tillsammansskapet
Joakim Cederberg-Hake, Refugees Welcome Göteborg
Bente Dirdal, Folkkampanj för Asylrätt

Artister:
Kristina Svensson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sebbe Persson

  ”… gentemot motdemonstrationens cirka 400”

  Även om det slår facisterna med en faktor 4 känns det riktigt dåligt med tanke på dagens extremt tuffa situation. Hade det varit 4000 eller ännu bättre 40 000 skulle det kunna göra skillnad. Nu känns det tyvärr bara som ett uttryck för ”de sista entusiasterna” (heder åt dem), som inte förmår att göra något större avtryck. Sanningen är väl sorgligt nog den att asylrätten för de flesta är en fullständigt perifer fråga.

  • Nej, det är rätt bra med tanke på omständigheterna. Generationsskifte bland vänsteraktivister, inget samlande nätverk som fungerar just nu, bristande erfarenhet. Men det är bättre organisering på gång. Det blir nästan aldrig över 1 000 personer vid sådana här tillfällen i Göteborg. Faktiskt har jag bara varit med om det vid 3 tillfällen sen 1975 (Folkets Hus på 1980-talet, SD-möte på Kungsportsplatsen vid valet 2010, och moskén 2011). Det har förekommit ytterligare ett par gånger, i samband med valrörelser men då har jag inte varit närvarande.

   • Sebbe Persson

    Ja, säkert efter omständigheterna (och absolut ingen kritik mot deltagarna) men ändå alldeles för lite för att kunna göra verklig skillnad. Det är oförmågan att åstadkomma verklig skillnad som är bekymret. Denna oförmåga är kärnan i min kommentar.

    • Jag är inte riktig överens med dig. Vi tvingade bort nazisterna från gatorna på 1990-talet för en tid, vi tvingade bort dem igen efter 2005 och vi kommer att tvinga bort dem igen. Det är också en viktig sak. Men framväxten av partier av SD:s typ kan inte hindras av gatupolitik, kan inte stoppas genom att vi dominerar det offentliga rummet (vilket vi allmänhet gör i Göteborg). Där ligger det verkliga problemet. Ett problem som bara kan avhjälpas genom förändra politik på det nationella planet. Något som bara kan åstadkommas om vi har ett stort parti som företräder en sådan politik (och även då är det svårt). Något sådant parti finns inte, det är ju nåt vi är överens om. Där ligger våra största problem och svårigheter. Det får ju just det resultat du säger. Oförmåga att åstadkomma verklig skillnad.

     • Sebbe Persson

      Att tvinga bort nazister från gator och torg är självklart bra. Dock, utifrån hela samhällsperspektivet, är nazisterna en ganska perifer grupp utan större påverkan eller betydelse. Jag ser dem mer som ett ”sanitetsproblem”.

      Problemet, när vi talar asyl och asylrätt, är inte enbart sverigedemokrater utan att också de stora partierna med socialdemokrater och moderater i spetsen intagit en hållning, som i vissa avseenden är intill förväxling lik sverigedemokraternas. I spåren av detta riskerar vi en attitydförändring i helt fel riktning. Det är här den verkliga utmaningen ligger och det är här – precis som du säger – det saknas en politisk motkraft i form av ett parti med substantiell styrka. Förmågan att göra skillnad finns helt enkelt inte i dagens samhällssituation vilket är tragiskt.

     • Vi är överens om detta.