GP har missat några av världens märkligaste gränser

GP har listat några märkliga gränser i världen, men kanske inte de allra märkligaste. De har främst listat enklaver (av vilka några verkligen är märkliga), men inte listat delade städer vilka i verkligheten ofta rent upplevelsemässigt är de märkligaste.

Den märkligaste gräns jag upplevt vid sidan av gränsen som en gång fanns mitt i Berlin är en gräns som kanske är världens märkligaste. Den har GP inte listat och finns mellan Uruguay och Brasilien i staden Chuy (Chui). Gränsen är nämligen stadens huvudgata där ena sidan av gatan är Brasilien och andra sidan av gatan är Uruguay. På den brasilianska sidan av gatan finns en massa affärer med billiga varor som är mycket billigare än i Uruguay och det går shoppingresor med buss från Montevideo, huvudstaden i Uruguay. På den uruguayanska sidan finns restauranger, krogar och ett casino. Jag tror nog att detta med god marginal kan betraktas som världens allra märkligaste nationsgräns.

På Cypern finns också märkliga gränser som skapat öde områden som Famagustas gamla hotelldistrikt och ett ingenmansland mellan de två länderna på ön.  Dessutom finns de två enklaverna Akrotiri och Dhekelia som är militärstyrda brittiska kolonier med väldigt märkliga gränser mot båda länderna som ligger på Cypern.

Muren som Israel bygger genom Palestina och de gränser de satt upp runt olika bosättningar på Västbanken hör också till världens märkligaste gränser. Inte med på GP:s lista förstås. Lite för känsligt antar jag.

Märkliga är också de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Afrika och en hel del andra gränser i Afrika liksom Gibraltar i Europa.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements