De nazistiska terrordåden i Göteborg – tidsinställda bomber

Jag har tidigare skrivit i de nazistiska bombdåden i Göteborg och om Säpos nonchalans när det gäller högerextrem terrorism, exempelvis i en totalt verklighetsfrämmande rapport om risken för terroristdåd i Sverige. Jag har även vidrört medias totala ointresse för frågan. Nu har situationen förändrats något. Jag har länge skrivit om de nazistiska kopplingarna, men nu har SVT Nyheter Väst har nu till slut följt upp det hela genom intervjuer med ansvariga personer som dock är mycket ovilliga att uttala sig:

Nu bekräftar förundersökningsledaren att man även utreder eventuella samband med ett tredje bombdåd, det som riktades mot vänsterorganisationen Syndikalisternas lokal i Göteborg i november förra året.

– Det stämmer att jag leder alla tre förundersökningarna, säger Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

[…]

Häromveckan häktades en man i  20-årsåldern misstänkt för det dådet. I samband med det sa Mats Ljungqvist till SVT Nyheter Väst att det rörde sig om en tidsinställd bomb och att det bara var en slump att ingen skadades.

SVT Nyheter Väst såg under torsdagen en bild på den bomb som hittades vid flyktingboendet på Lilleby camping i onsdags. Den innehöll bland annat ett tidtagarur.

Åklagaren vill inte säga om den detaljen bidrar till att man söker eventuella samband.

– Det kommenterar jag inte, säger han.

I alla fall två av de tre bomberna har alltså en liknande konstruktion. Det mesta talar alltså för att gärningsmännen är att söka i samma kretsar. Den man som sitter häktad för bomben mot Syndikalistiskt Forum är Viktor Melin, 23 år gammal och en ledande medlem i Nordiska Motståndsrörelsen. Sannolikt finns de andra som placerat ut bomber att söka i hans närhet.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements