Det går att lita på klimatforskarna. Det finns i deras vetenskapliga artiklar ingen snedvridning som skulle riskera att sopa motstridiga faktauppgifter under mattan. Det framgår av en ny studie från Lunds universitet.
Den aktuella studien undersöker om det finns så kallade publikationsskevheter inom klimatforskningen, det vill säga en statistisk snedfördelning i hur olika typer av resultat redovisas i de vetenskapliga tidskrifterna. Slutsatsen är att klimatforskarna inte gömmer undan obekväma fakta som skulle kunna motbevisa klimatförändringarna.
– Jag hoppas att resultaten från vår studie ska övertyga skeptiker att klimatförändringar är en realitet och att åtgärder som lyfts fram i klimatdebatten ska tas på allvar, säger Johan Hollander, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Hollander har tillsammans med ett par kollegor från Sverige och Kanada undersökt 120 vetenskapliga artiklar som publicerats inom klimatforskning mellan åren 1997 och 2013. Hollanders studie innehåller en statistisk analys av de sammanlagt 1 154 experiment som ingick i de undersökta artiklarna. Men han hittade ingen publikationsskevhet i materialet.
– Det var glädjande att se att den vetenskapliga metoden är robust. Det är viktigt att visa att vi kan lita på resultaten från klimatforskningen, säger Johan Hollander.
Inom forskarsamhället råder konsensus beträffande globala klimatförändringar medan det fortfarande finns många klimatförnekare bland politiker och hos vissa delar av allmänheten, menar Johan Hollander. I samband med den så kallade Climategate-skandalen 2009 blev klimatforskare beskyllda för att bortse från motstridiga uppgifter och anklagades för att plocka russinen ur kakan för att bevisa sin tes.
– Det är ett stort problem ifall politiker och andra beslutsfattare inte har en tilltro till vetenskapen. Det kan få till följd att viktiga beslut inte fattas eller prioriteras ner, säger Johan Hollander.
Den aktuella studien har nyligen publicerats i tidskriften Climatic Change.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Klimatforskning, Klimatforskare, Johan Hollander, Lunds Universitet, Klimat, Klimatförändringar, Klimathotet, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.