Dödsdömd norrman i Kongo släppt

2009 dömdes två norska medborgare till döden för ettmord i Kongo. Det finns mycket märkligt i de två norrmännens historia men knappast några bevis för att de mördat någon. Rättsväsendet i Kongo kan inte heller sägas vara fungerande och rättvist. Fallet med de två norrmännen som dömdes till döden i Kongo har varit mycket uppmärksammat och har bland annat resulterat i en bok.

För två dagar sen kom en ene av de två, Joshua French, hem till Norge efter att kongolesiska myndigheter beslutat släppa honom. Beslutet kom efter att norska myndigheter länge arbetat på att få hem honom och på grund av att hans hälsa är sviktande och bara har blivit sämre och sämre den sista tiden. Den andre dödsdömde norrmannen, Tjostolv Moland, dog i fängelset år 2013.

Enligt kongolesiska myndigheter är överenskommelsen att French ska fortsätta att avtjäna sitt straff i Norge men detta förnekas av norska myndigheter. De hävdar istället att de inte skrivit på nåt avtal och att frigivningen av French var ett ensidigt kongolesiskt beslut utan norskt deltagande. French vårdas därför inom norska sjukvården och den norska kriminalvården (Kriminalomsorgen) har inte hand om honom.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements