Det är inte stockholmare som anlägger caféer i Göteborg

Espresso House har köpt fyra av Condecos caféer i Göteborg ock tre av dessa caféer ska omvandlas till kaffebarer med namnet Johan & Nyström. Detta har fått Göteborgs-Posten att publicera en artikel om att stockholmare tar över i Göteborg.

Detta då Johan & Nyström grundades i Stockholm och har huvudkontor i Stockholm. Men företaget ägs inte av stockholmare utan av Espresso House som i sin tur ägs det tyska företaget JAB Holding Company. Espresso House var redan innan detta den största cafékedjan i Göteborg så det förändrar inte speciellt mycket att de växer ytterligare.

Johan & Nyström grundades 2004 av Johan Damgaard, Johan Ekfeldt, Anders Holzner och bröderna Nyström. Förra året (2016) köptes dock hela företaget av Espresso House så nåt privatägt stockholmsföretag är det inte längre.  Espresso House Holding AB har omkring 1 800 anställda i hela koncernen varav 150 (60 enligt allabolag.se som anger siffor för år 2016) i Johan & Nyström Kafferostare & Tehandlare AB.

Andra större kafékedjor i Göteborg är de lokalägda Da Matteo med 5 kaféer och Le Pain Francais med 13 kaféer och restauranger. Le Pain Francais ägs av Samuel Samuelsson och i företaget är ytterligare två bröder verksamma. Två andra bröder en annan kafékedja, mest känd som Café Cappuccino med 7 kaféer i Göteborg. Dessutom finns konditorikedjan Steinbrenner & Nyberg. Utöver dessa kedjor finns det förstås en mängd andra kaféer i Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Espresso House | De 15 familjerna()

  • Bert Hoflund

    Undrar hur det är med kollektivavtal på de där kaféerna. Inget om det i GP förstås.

    • Det har varit vissa problem på Cafe Cappucino vad jag vet, men Le Pain Francais måste ha kollektivavtal då de fått arbetspraktikanter via Arbetsförmedlingen. Hur det är med de övriga har jag ingen koll på.