Industristaden där Sverigedemokraterna saknar stöd

Opinionsundersökningar visar att Sverigedemokraterna har stort stöd i rostbältsorter med avfolkning och nedlagda industrier samt framförallt i Skåne och andra delar av södra Sverige. Men stort stöd har de ofta på olika industriorter runtom i landet också. Men i Göteborg, en industristad där stödet för Sverigedemokraterna (SD) enligt mönstret borde vara högt är det istället lågt.

I Göteborg är stödet för Sverigedemokraterna bara hälften av stödet för dem i Sverige som helhet, SD ligger på cirka 9% i opinionen i Göteborg när det gäller kommunvalet. Troligen ligger de något högre i riksdagsvalsopinionen. Istället ligger vänsterpartiet mycket bättre till inför valet i Göteborg än i Sverige som helhet. Inför kommunalvalet ligger partiet på cirka 12 % medan de inför riksdagsvalet ligger nästan dubbelt så högt som i landet som helhet. Stödet för Vänsterpartiet är ökande, för SD ser det istället ut som om det är minskande. Båda partierna har dock ett högre stöd i opinionsundersökningar än i förra kommunvalet. Att partierna ligger lägre i opinionen inför kommunvalet än inför riksdagsvalet beror på förekomsten av två lokala missnöjespartier, Vägvalet och Demokraterna. Det senare partiet som är nybildat har fått ett kraftigt ökat stöd i opinionen. I Göteborg har också stödet för Feministiskt Initiativ (F!) ökat.

Motsvarande undersökning i Malmö visar ett nästan dubbelt så högt stöd för SD, 17 %, i den sydsvenska metropolen jämfört med Göteborg. Stödet för Vänsterpartiet ligger dock bara något lägre i Malmö än i Göteborg, på 11 %. Även i Malmö har både Sverigedemokraterna såväl som Vänsterpartiet ett högre stöd i opinionsundersökningarna jämfört med förra kommunvalet. Stödet för F! har minskat i Malmö. I Malmö saknas i stort sett industri och arbetslösheten är lika stor som eller större än i rostbältsorter.

I Stockholms kommun har SD och Vänsterpartiet ungefär samma stöd som i Göteborg i opinionsundersökningar. Men Stockholm har en helt annan social sammansättning än Göteborg. Andelen medelklass är betydligt större och där finns i stort sett inga industrianställda medan industrin helt dominerar i Göteborg när det gäller privatanställda.

Göteborg är alltså en stad med mycket större vänstersympatier än högersympatier. Stödet för Vänsterpartiet är också klart högre än i landet som helhet och något högre än i Malmö. Stödet för rasisterna i SD är däremot klart lägre i Göteborg än i landet som helhet och jämfört med Malmö. Att stödet för SD i industristaden Göteborg är lika lågt som stödet för SD i Stockholm är Det avspeglar sig också i såna saker som att nazisterna jagas bort eller stoppas på annat sätt när de försöker demonstrera i staden. I Göteborg är de inte välkomna och vi som bor i staden ser till att de inte kan visa upp sig här.

Göteborg är industristaden som avviker från mönstret. Göteborg är idag Sveriges vänsterfäste nummer ett. Staden annorlunda.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Industristaden där Sverigedemokraterna saknar stöd”

  1. ”Göteborg är idag Sveriges vänsterfäste nummer ett.”

    Ett av dem ja, men glöm inte Norrbotten och Västerbotten. Vid förra valet var vänsterpartiets andel i dessa län i nivå med Göteborg, I Västerbotten till och med något högre. Det som också kännetecknar dessa län, och där finns en väsentlig skillnad mot Göteborg, är att socialdemokraterna fortfarande 2014 hade en bra bit över 40 procents andel. Nu lär väl socialdemokraterna över tid minska även här och visst en del av väljarbasen kan säkert tänkas attraheras av sverigedemokraterna. Ändå skulle jag säga att vänsterpartiets potential att attrahera en del av väljarbasen det långsamt men ohjälpligt sjunkande skeppet socialdemokraterna är större än sverigedemokraterna i denna landsdel.

Kommentarer är stängda.