Hovås byggdes för rika och rika röstar på högern

Högerpartiet, så hette moderaterna innan de fick nuvarande namn. Moderaterna är partiet som alltid varit på de rikas sida, ett parti mot förändring, ett konservativt parti som vill skydda de rika privilegier och de rikas makt. Att de rika därför röstar på moderaterna är inte konstigt. ETC skriver om Hovås som ett typiskt moderatröstande distrikt och det är förstås ett bra val. Det är också det område i Göteborg där moderaterna är starkast. Hovås är en slag symbol för överklassen i Göteborg även om den rikaste stadsdelen är Lorensberg (kring Avenyn).

Moderaternas starkaste valdistrikt i kommunvalet 2014

Hovås södra, 62,76 %
Långedrag, 57,27 %
Brottkärr, 59,48 %
Trollåsen, 56,14 %
Lyckhem, 51,16 %
Näset södra, 50,37 %
Billdal, 49,78 %
Nygård, 47,34 %
Skår södra, 46,52 %
Hjuvik, 46,02 %
Näset norra, 45,98 %
Vasastaden östra, 45,98 %
Lorensberg, 45,57 %
Lindås, 45,14 %
Hedås, 44,25 %
Örgryte, 44,10 %
Hovås norra, 43,98 %
Sisjön södra, 43,60 %
Skår norra, 42,98 %
Hällsvik, 42,53 %
Askim, 42,10 %
Påvelund, 42,04 %
Hult, 41,09 %
Valand, 40,64 %
Åkered, 40,25 %

De starka moderatdistrikten kan delas in i sex större områden. De första området är Askim som helhet vilket innefattar, Hovås, Brottkärr, Trollåsen, Lyckhem, Billdal, Nygård, Lindås, Sisjön, Askim och Hult. Därefter har vi Näset inklusive Åkered, Långedrag-Påvelund, Vasastan-Avenyn-Heden med valdistrikt som Vasastaden, Valand, Lorensberg och Hedås, Örgryte med Skår samt Hjuvik-Hällsvik längst västerut på Hisingen.

I förortskommuner finns det ett distrikt i Partille där moderaterna fick över 40 %, Öjersjö-Hålsjö medan halva Kungsbacka kommun består av distrikt där moderaterna fick över 40 %. Det är Onsalahalvän som är en direkt förlängning söderut på Askim. Bara i Lerkil, Vallda, Backa och Bröndome har moderaterna under 40 % på Onsalahalvän.

Askim och Onsalahalvön är Göteborgs stora överklassområde. Hovås är ett bra val av typstadsdel för moderaterna. Sannolikt kommer dock moderaternas andel att minska något tillf örmån för Demokraterna i det kommande valet. Överklassen gynnas inte av Västlänken och vill inte ha trängselavgifter.

Hovås och andra överklassområden har alltså ett mycket typiskt klassröstande. ETC menar dock att klassröstandet minskar. De har på den punkten fel, i all fall i Göteborg. Det finns inga sådana tecken. Arbetarklassen röstar på socialdemokraterna, sverigedemokraterna och vänsterpartiet, medelklassen röstar på miljöpartiet, vänsterpartiet och feministiskt initiativ. Och det märkligt namngivna Nya Hovås ligger inte i Hovås utan i Brottkärr.

Läs lite om Hovås historia:

Läs också: