Prideflaggor, Nancy Ajram, Göteborg och Mellanöstern

Nancy Ajram är en mycket stor artist i Mellanöstern och bland människor med ursprung i Mellanöstern. Hon verkar i länder där homosexualitet i de flesta fall är förbjudet och i andra fall är omgärdat med enorma fördomar. Att öppet ta ställning för alla människors lika rättigheter oavsett sexuell läggning är förbjudet i vissa länder och kan vara livsfarligt i många andra länder.

Om Nancy Ajram uppträtt på en scen med regnbågsflaggor kunde det kanske ha resulterat i att hon inte kunnat resa och uppträda i många av de länder i Mellanöstern där hon har stor publik. I värsta fall till att hon fängslats eller mördats i nåt av länderna. Att inte återvända hem skulle innebär att hennes möjligheter att uppträda och tjäna pengar skulle försvinna. De andra alternativen är förstås ännu värre. Kanske är det inte farligt i Libanon där Nancy Ajram bor som Somar Al Naher skriver i ETC eftersom homosexualitet numera inte längre är olagligt i Libanon. Al Naher har naturligtvis också rätt när hon hävdar att det går framåt i HBTQ-frågor i Libanon och att om stora artister tar ställning har det betydelse. Naturligtvis är det också så att Ajram är en artist som inte tar ställning i politiska frågor och främst är intresserad av pengar. Hon och hennes anställda gjorde väl en kommersiell bedömning och kom fram till att det var bättre att de inte tog ställning. Mer pengar att tjäna på det sättet.

Därför togs regnbågsflaggorna bort från scenen och i kontraktet sägs det att klausul om att scenen skulle vara neutral fanns. Det senare vet vi inget om. Vi vet heller inte Ajrams åsikter om HBTQ-personers rättigheter men vi vet att det kunnat vara farligt för henne att ta ställning för HBTQ-personers rättigheter. Det är därför upp till henne om hon öppet vill göra det eller inte. Hon hade naturligtvis kunnat säga nej till att uppträda överhuvudtaget, men nu fanns det ett kontrakt och hon sjöng under de villkor som hon och de som ansvarar för hennes spelningar kunde acceptera. Jag tycker inte vi kan kritisera hennes och hennes anställdas beslut. Fegt, javisst. Men det är hennes val och vi kan naturligtvis tycka att det är fegt, men samtidigt är det ju hon bestämmer vad hon vill ta ställning för.

Ledningen för Kulturkalaset (hon uppträdde på Kulturkalaset och inte på Europride) hade naturligtvis kunnat säga nej med tanke på samarbetet med Europride. De valde att inte göra det. Det kan anses som ett mindre vettigt agerande. Detta bör de ifrågasättas för. De har uppenbart ansett att det var viktigare med en stor artist från Mellanöstern som är mycket populär bland många invandrare i Sverige än att just på den konserten föra fram budskapet om att HBTQ-personer har samma rättigheter som alla andra människor. Fegt? Knappast. Felaktigt? Kanske. Sannolikt.

PS. Det märkliga är att pridesymboler sen inte plockades bort helt. Så diskussionen hamnade liksom lite id sidan av verkligheten. Scenen gjordes om men flaggorna bakom fanns kvar. Scenen gjorde också om när IXXFm hade sitt program. Sen kan ju det vara roligt att veta för den som inte rean vet. Nancy Ajram är kristen.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!