Omfattande klanröstande i Hovås

Martin Wannholt bor i ett av Göteborgs allra rikaste områden. Hovås. Han är också partiledare och grundare av det lokala missnöjespartiet Demokraterna. Demokraterna fick 44,25% av rösterna i valdistriktet Hovås södra och 31,24% i Hovås norra. Hovås ligger i Askim och även i de flesta övriga valdistrikt  i Askim fick Demokraterna i närheten av 30% eller över 30%. Undantagen från denna regler var Askims miljonprogramsområden Pilegården och Kobbegården där Demokraterna bara fick hälften så stor andel av rösterna.

Röstandet i Hovås med kringliggande områden visar upp alla kännetecken på klanröstande. I området bor en etniskt och religiöst mycket homogen befolkning i mycket stora bostäder. De är alla protestantiskt kristna och långa med vitt skinn. Klantillhörigheten är väl synlig i beteende och kulturella mönster. De flesta familjer äger två bilar och har aldrig åkt kollektivt. Deras barn går i privata skolor eller skolor som på annat sätt förser de rikas barn med rätt utbildning, status och åsikter. Osv.

Ett bilvänligt parti som Demokraterna företräder därför Hovås-invånarnas (klanmedlemmarnas) intressen på ett bra sätt. När partiet dessutom har en av deras egna, med samma utseende, intressen och åsikter, en klanmedlem, som kandidat i valet, är valet enkelt för dem. Självklart röstar de på en av sin egna som dessutom företräder de uppfattningar och åsikter som ledande klanmedlemmar länge framfört i media på olika sätt liksom på andra ställen. Mer bilism, mer åt de rika, mindre demokrati (ta bort politiker, nämnder och styrelser) osv.

Det handlar förstås egentligen inte om klan. Utan om klassröstande. De rika, överklassen, röstar på sina egna för att de är likadana och företräder åsikter som gynnar de rika. På samma sätt är det naturligtvis i fattiga områden, arbetarklassområden. Folk röstar självklart på människor de tror stöder deras intressen. Är det dessutom vänner eller personer de känner är det ännu enklare att rösta på dem. Därför fick exempelvis Rättvisepartiet Socialisterna mellan 10 och 20% av rösterna i Hammarkullens valdistrikt. Därför kryssades en ung somalisk kvinna in i riksdagen, därför vann Martin Wannholt och hans parti överlägset i överklassområdena.