Gängland Göteborg – Tynnered

Sen 5 år tillbaka pågår en våldsam konflikt mellan olika kriminella i Tynnered. Det är en konflikt som till stor del berör en och samma släktkrets då båda sidor är släkt med varandra. Det handlar om en släkt med både muslimska och kristna medlemmar och med ursprung i Iran. Den ena sidan i konflikten är familjerna Goulara/Rostami (G-falangen) och den andra sidan familjen Vermahmood (M-falangen). Orsaken till konflikten är inte känd men det handlar väl sannolikt om någon oförrätt eller någon konflikt om pengar.

Konflikten började den 2 augusti 2013 när Fardeen Goulara mördades på Grevegårdsvägen i Tynnered. En annan person, Jerry Sjöblom, då 24 år gammal, skottskadades. Fardeen Goulara var enäggstvilling med Farhad Goulara. Det två bröderna var inte helt okända för polisen. De åtalades år 2011 för 13 olika brott:

* Grov stöld och skadegörelse mot Ebba Petterssons Privatskola på Radiovägen. Natten mellan 23 och 24 april försvann 25 bärbara datorer värda 245 750 kronor. Under inbrottet slogs ett stort antal dörrar och annan inredning sönder till ett värde av 140 000 kronor.

* 1 maj slogs en ruta in till spelbutiken Guldgruvan på Frölunda torg. De båda bröderna plus okända gärningsmän, alla maskerade, tilltvingade sig under vapenhot kontanter och presentkort för 229 500 kronor.

* Övriga brott omfattar olaga hot, försök till stöld, olovligt brukande av mopeder, olovlig körning, stöld av traktor och vårdslöshet i trafik.

Även Jerry Sjöblom var åtalad i samma ärende för en del brott.

Innan dess hade en av bröderna också åtalats för att ha kastat sten mot brandmän som ingrep mot en brand på Smaragdgatan. Han gick fri då vittnet som pekat ut en av bröderna inte visste vilken bror som var vem och därmed inte kunde peka ut den som han sett kasta sten.

Bröderna dömdes till fängelse i ett år och tio månader för 12 av de tretton brott de åtalats för. Jerry Sjöblom dömdes till skyddstillsyn för bland annat misshandel och stöld

I samband med rättegången mot bröderna angreps och hotades GP:s reporter Per Sydvik av av en ung kvinna och två flickor, varav minst en var en syster, Sousan (Sussi) Goulara. Hon som då var 22 år gammal häktades senare för angreppet. En av de andra hette Natalihe Hansson och var vid händelsen 16 år gammal samt flickvän till Sjöblom medan den tredje var 14 år gammal.

De två äldre åtalades för det misstänkta brotten men friades i brist på bevis från olaga då det inte varit möjligt att fastställa vem som uttalat hot. Däremot dömdes de för att under attackliknande former ha försökt att ta ifrån Per Sydvik en påse med researchmaterial. Hansson dömdes till ungdomsvård med samtal med en socialsekreterare. Goulara dömdes till villkorlig dom och dagsböter för stöldförsöket samt för att ha hotat en kvinna som arbetar på Gårdstensbostäder. Det hotet framfördes efter att Sousan Goulara hade blivit vräkt från sin lägenhet.

2014 åtalades Sousan Goulara och en yngre bror för vapenbrott. Vid en husrannsakan hade ett automatvapen samt ammunition påträffats som polisen misstänkte tillhörde någon av dem. De två friades dock från vapenbrott på denna punkt. De fälldes däremot att i sin ägo ha haft varsin tårgasanordning. Brodern fick dock huvuddelen av sitt 10 månader långa fängelsestraff för häleri:

Merparten av de tio månadernas fängelse får brodern för delaktighet i en serie hälerier:

Han skall enligt domen – emellanåt ihop med två kompisar – ha handskats med stöldgods i form av en exklusiv Audi (värd 700 000 kronor), en motorcykel, en Ipad, en dator och två kapmaskiner.

För de två medhjälparna, båda födda 1996, blir påföljden ungdomsvård och för storasystern dagsböter.

Den yngre brodern är vad jag förstår en lovande fotbollspelare idag.

Ingen har dömts för mordet på Fardeen Goulara. Däremot finns det en hel del spekulationer om att personer i kretsarna runt den mördade Mazdak Vermahmood ska ha varit ansvariga för mordet. Mazdak Vermahmoods lillebror Maziar Vermahmood var år 2012 misstänkt för ett värdetransportrån i Frölunda år 2012. Misstänkt var även Sohrab Omidi, morbror till båda brödraparen samt Dommy Natheer Gori som var misstänkt i utredningen om de 13 brotten som tidigare nämnts men blev aldrig åtalad. Även den senares bror var misstänkt i samma ärende. Mordet på Mazdak Vermahmood den 3 september 2016 vid Näverlursgatan invid Frölunda Torg anses vara en hämnd för mordet på Fardeen Goulara.

Mordet på Vermahmood är inte löst, men polisen har misstänkta och personer har åtalats för medhjälp och vapenbrott. Nästa mord i serien kom två månader senare, den 1 november 2016, och anses vara en hämnd för mordet på Vermahmood. De som mördades var bröderna Farzad Rostami och Rowshan Rostami (16 år gammal).

En teori är att de två bröderna sköts då mördarna inte kunnat få tag på den person de egentligen ville skjuta, Farhad Goulara. Farzad Rostami var enligt media nära vän med Fardeen Goulara och dessutom var de två brödraparen Goulara och Rostami kusiner.

Efternamnet Rostami är intressant då det namnet också bärs av en känd polis och brottsforskare med kriminella gäng som specialitet, Amir Rostami. Märkligt nog är han också från Tynnered men han är enligt egen utsago och vad jag förstått från andra sammanhang inte alls släkt med bröderna Rostami. Bröderna Rostami ska dessutom enligt media ha flyttat till Tynnered för några år sen. Amir Rostami lämnade stadsdelen för länge sen. Efternamnet verkar inte heller helt ovanligt.

Nästa mord inträffade i början av juni men den döde, Kamel Yasin, hittades inte förrän den 4 juni i Ruddalen men sågs senast vid liv den 29 maj. Han tillhörde grupperingen i Tynnered kring familjerna Goulara/Rostami.

Hämden för mordet på Kamel Yasin kom den 16 juni invid bensinmacken som ligger vid Guldringen/Beryllgatan (själva gatan heter Bärnstensgatan) i Tynnered. Då mördades Dawit Tadesse, 27 år gammal. Han anses ha varit en nära vän till den mördade Mazdak Vermahmood. Vid mordet sköts det på ett sådant sätt att boende i husen i närheten utsattes för allvarlig fara och ett skott gick igenom ett lägenhetsfönster.

Den 24 augusti 2017 blev Jerry Sjöblom skjuten i benet vid en skottlossning på Bergkristallgatan  i Tynnered i Göteborg. Skjutningen skedde vid Bergkristallparken som ligger i närheten av Guldringen där en ung man sköts ihjäl för ett par månader sen. Två män i 25-årsåldern greps som misstänkta för skjutningen.

Sjöblom hör dessutom till de män som varit misstänkta för inblandning i mordet på bröderna Farzad Rostami och Rowshan Rostami. Om det skulle vara så att han vore inblandad i dubbelmordet innebär det att Jerry Sjöblom brutit med sina gamla vänner i släkterna Goulara och Rostami.

3 september skottskadades en man vid en uppgörelse på Björkhöjdsgatan i Tynnered.

Därefter har det varit lugnt i konflikten i Tynnered fram till mitten av april då det brakade loss igen och på en månads tid har nu två skjutningar ägt rum.

En av 25-åriga män som misstänkts för inblandningen i skjutningen i Bergkristallparken var vid Askimsbadet den 22 april när en vän till honom besköts och efter det var han inblandad i en skottväxling i närheten av Smyckegatan i Tynnered. Han och en kamrat flydde från platsen på en moped medan motståndarna lämnade i en bil. En liten stund senare krockade 25-åringen och hans vän i 30-årsåldern. De fördes till sjukhus och har därefter gripits av polis. 25-åringen var skottskadad och båda har anhållits.

Inget av morden och skottlossningarna i konflikten har lösts. Genom att det handlar om två nätverk som till viss del bygger på släktskapsförhållanden är det uppenbarligen svårt att få någon att tala om morden.

Under 2018 greps en lång rad personer från M-falangen. Totalt greps 10 personer ur M-falangen, däribland Maziar Vermahmood som bl.a. har åtalats för vapenbrott och vars dom faller nästa vecka. Hans greps efter att polisen genomfört en husrannsakan i hans lägenhet. I lägenheten hittades stora mängder kontanter, 293 600 kronor och 100 euro, samt ett vapen. Han åtalades för grovt vapenbrott och näringspenningtvätt.

Ytterligare 4 personer ur samma kriminella nätverk åtalades dessutom under 2018 för olika brott. En av dessa män, en man i 30-årsåldern, har tidigare varit misstänkt för dubbelmordet på bröderna Rostami i Tynnered i november 20165 personer till, också de från M-falangen greps vid ett senare tillfälle i en bil och de blev alla misstänkta för vapenbrott. En av de gripna, född 1991, anses tillhöra toppskiktet inom M-falangen. En av de andra, född 1997, ska vid husrannsakan ha haft vapen i sin bostad. De övriga tre är alla födda år 2000. Sex av de gripna under 2018 dömdes senare till fängelstraff för olika brott.

I april 2019 utbröt skottlossning på Fullblodsgatan i stadsdelen Åby i Mölndal. Skottlossningen ägde rum på en parkering. En grupp män från G-falangen som befann sig i en bil sköt mot 4 män från M-falangen som befann sig i en annan bil. Ett par dagar senare exploderade det i en bil på Volvo Torslandas parkering. Det anses ha varit en hämnd för skjutningen i Mölndal.

Den 28 november 2019 greps 4 män från G-falangen i Danmark. De greps som misstänkta för förberedelse till värdetransportrån. Dansk polis anser att det troligen finns fler som skulle ha deltagit i rånet som fortfarande befinner sig på fri fot. De gripna var två bröder som förlorat en anhörig i gängstriderna samt två av deras närmaste vänner, alla födda mellan 1992 och 1998. En av dem dömdes 2017 till tre och ett halvt års fängelse för innehav och hantering av 10 kilo cannabis.

De gripna i Danmark åtalades och dömdes senare för en kidnappning och ett planerat värdedepårån. Rånet skule ha utförts tillsammans med en man vid namn Tayeb Si M’rabet, som var inblandad i det så kallade Brøndbyrånet 2008Han dömdes år 2010 till 10 års fängelse för inblandningen i det rånet. Tayeb Si M’rabet efterlystes i samband med att svenskarna häktades i november 2019. Planen var att råna Loomis värdedepå i Taastrup utanför Köpenhamn. De 4 svenska männen hade vid gripandet ägnat sig åt rånplanering från augusti 2019.

Efter dessa händelser har det varit lugnt i konflikten i Tynnered, men istället har ett nätverk med i Frölunda växt fram i närområdet och dessutom finns det en familj, Babayigit, som är med i polisens så kallade klanrapport, där många medlemmar är dömda för en lång rad olika brott.  Familjen Babayigit är nära släkt med familjen Ez-Eddine (Ezeddine) som utgör den centrala delen av de så kallade Råslättsnätverken i Jönköping.

Uppdaterat 2020-12-01.