The Irishman- maffian, Teamsters och Hoffa

The Irishman är en film som nyligen hade premiär på Netflix. Det var också smeknamnet i verkligheten på filmens huvudperson, Frank Sheeran (1920-2003), som under lång tid var ordförande för Local 326 av International Brotherhood of Teamsters (IBT) som organiserar transportarbetare i Delaware.

Sheeran var utan tvekan maffiaanknuten, korrupt och odemokratisk. Dessutom vän till Jimmy Hoffa, ordförande för Teamsters mellan 1957 och 1971, som såg till att han blev ordförande i Local 326 som belöning för att han hjälpte Hoffa med att bekämpa en demokratisk facklig opposition i Local 106 (Philadelphia):

I first learned more about Sheeran during a furtive 1977 meeting with two Teamsters who belonged to Local 326 in Wilmington, Delaware. A decade earlier, Hoffa had personally installed Sheeran as president of this 3,000-member local to reward him for helping the IBT maintain control over Teamsters Local 107 in Philadelphia.

During the late 1950s and early 1960s, many truck drivers in Philly opposed Hoffa’s heavy-handed rule. After the IBT was expelled from the AFL-CIO for corruption in 1957, thousands of them tried to replace the Teamsters with a federation-backed union but failed to win a decertification election.

In Sheeran’s view, this challenge to Hoffa was tantamount to treason. “Once you allow dissension and rebel factions to exist, you are on the way to losing your union,” he told his biographer. “You can have only one boss. You can have helpers. But you can’t have nine guys trying to run a local. If you did, the employer would make side deals and split the union.”

As the Local 326 dissidents I met with confirmed, Sheeran was quite adept at making “side deals” himself, as the “boss” of Local 326. Like many other members of the Professional Drivers Council (PROD) and the Teamsters for a Democratic Union (TDU), those dissidents sought legal help and organizing advice about reforming the union and ridding it of crooks and gangsters. They suspected, rightly as it turned out, that Sheeran was on the take.

Så långt är berättelsen i filmen på Netflix korrekt. Sheeran var Hoffas vän och han hade med all sannolikhet kopplingar till maffiafamiljen Bufalino som var verksam i nordöstra Pennsylvania, i städer som Scranton, Wilkes-Barre och Pittston. Philadelphia ligger i sydöstra Pennsylvania.

Direkt öster om Pennsylvania ligger New Jersey där en annan maffiafigur och Teamsterledare som också figurerar i filmen var verksam, Anthony Provenzano (Tony Pro) (1917-88). Denne var ordförande i Local 560 i Union City, New Jersey. mellan1958 och 1966. Hans bror Nunzio Provenzano var ordförande 1975-81. Båda bröderna tillhörde maffiafamiljen Genovese. 1985-86 tog FBI kontroll över denna lokala fackförening på grund av dess maffiakoppling.

Att Sheeran skulle varit mördare åt maffian som filmen framställer det är med all sannolikhet inte sant. Det finns faktiskt inget som tyder på det och hela den berättelsen är troligen uppdiktad av Sheeran på ålderdomens höst. Hoffa och Provenzano var däremot sannolikt fiender och filmens berättelse om varför kan vara helt korrekt. Den som troligen mördade Hoffa var inte Sheeran även om han erkänt detta mord liksom många andra mord. Han mördade sannolikt inte nån. Istället var det sannolikt Salvatore “Sally Bugs” Briguglio, som arbetad åt Genovesefamiljen och Provenzano:

Not only was Hoffa—against the mob’s wishes—intent on regaining control of the Teamsters upon his release from prison (for jury tampering), but he was also feuding with mafioso Anthony “Tony Pro” Provenzano, head of the Teamsters local based in Union City, New Jersey. With the assistance of the Detroit mob, Provenzano hatched a plot where a fake meeting would be arranged and a car driven by a Hoffa ally would deliver the victim to his killer, Provenzano’s top enforcer, Salvatore “Sally Bugs” Briguglio. Because Sheeran and Hoffa were close friends as well as union brothers, Sheeran was recruited to ride along in the car to calm any worries Hoffa might have had about getting in.

Mordet skedde alltså troligen på grund av att maffian och Hoffa hade olika intressen i och med fackföreningen och maffian ville inte att han skulle återta makten då han var populär bland medlemmarna i Teamsters. Han röjdes därför ur vägen.

Frank Sheeran dömdes för sin del så småningom till fängelse för sina odemokratiska, korrupta och olagliga metoder i det fackliga arbetet.

Och filmen då. Den är bra. Spännande. Bra skådespel av framförallt Robert De Niro som spelar Frank Sheeran men också bra av Al Pacino som Jimmy Hoffa och Joe Pesci som Russell Bufalino (1903-94).