Ingen förlust om Kommunistiska Partiet faller samman

Kommunistiska Partiet (KP), mer känt som errarna efter sitt tidigare mycket komplicerade namn Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna), KPML(r) verkar delvis hålla på att falla ihop.

Det rapporterar i alla fall webbtidningen Aktuellt Fokus som bland annats skriver att partiets ordförande, Ulf Nilsson, valt att avgå. Det är dock bara det senaste avhoppet i en lång rad avhopp som tyder på allvarliga inre konflikter i den stalinistiska sekten:

Det senaste året har Kommunistiska Partiet drabbats av flera stora avhopp. I september avgick före detta partiordföranden Robert Mathiasson varpå Ulf Nilsson tillträdde som partiordförande. I ungefär samma veva lämnade även dåvarande partisekreteraren Pär Johansson sina poster och chefredaktören för Proletären, Jenny Tedjeza tackade för sig.

De senaste månaderna har fler tongivande personer valt att lämna partiet, däribland K-veteranen Curt Vang. fullmäktigeledamot i Gislaved. Partiet har även tappat hela avdelningar, majoriteten av medlemmarna i Malmö, Varberg och Norrköping har valt att lämna partiet helt. I Malmö har det bland annat resulterat i ett nytt lokalparti. Några liknande planer har inte meddelats från vare sig Varberg eller Norrköping.

Det verkar onekligen som att KP har stora problem med interna motsättningar. Som jag ser det är det ingen större förlust för den svenska vänstern om KP imploderar. De är idag bara en black om foten för möjligheterna att skapa en trovärdig, folklig, modern, socialistisk och radikal vänster i Sverige. Det är snarare en vinst för vänstern som helhet om KP faller sönder.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!