Det väller inte in knark i Sverige

Enskilda poliser och tullare sprider ofta helt felaktiga uppfattningar om narkotika i Sverige. De anser att det finns hur mycket narkotika som helst och att det bara blir värre. Det är en ren lögn byggd på fördomar och okunnighet. Det finns inga som helst belägg för deras påståenden.

Det finns i verkligheten inga som helst belägg för att narkotika är mycket vanligare än för 10 år sen. Det är också mycket ovanligare än på 1970-talet samtidigt som det är vanligare än på 1980-talet. Sverige är dessutom ett av de länder som har dert lägsta bruket av narkotika i Europa. Mycket lägre än i Danmark och lägre än i Norge för att ta några exempel. Narkotika är helt enkelt inget stort problem i Sverige.

Antalet anmälda narkotikabrott har dock ökat under senare år. Det beror främst på att polisen kontrollerar fler personer och säger inget om den verkliga narkotikabrottsligheten. Antalet anmälda narkotikabrott är nämligen helt beroende på hur polisen arbetar.

Att kontrollera fler personer ger fler narkotikabrott som kan anmälas vilket ger högre uppklarningsprocent för polisen då cirka 50% av narkotikabrotten klaras upp. En överväldigande del, 84%, av narkotikabrotten är eget bruk och eget innehav. Sett ur brottsbekämpningssynpunkt betyder arbetet med att sätta fast brukare och missbrukare för mindre narkotikabrott ingenting. Det enda syftet med att fokusera på dessa brott är att öka polisens uppklarningsprocent.

Den svenska narkotikapolitiken och lagstiftningen är dessutom den viktigaste orsaken till att Sverige har extremt många dödsfall i förhållande till befolkningen. I förhållande till antalet brukare och missbrukare har Sverige sannolikt högst dödlighet på grund av narkotika i hela Europa. När det är brottsligt att bruka narkotika och att inneha narkotika för eget bruk så innebär det att missbrukare undviker att söka vård.

Det är också så att lagstiftningen lett till att polisen inte bryr sig om att utreda komplicerade narkotikabrott. Spaningen mot langare och smugglare är i stort sett obefintlig. De brotten tar nämligen lång tid att utreda, kräver stora resurser och har låg uppklarningsprocent. Istället fokuserar polisen på att sätta dit brukare och missbrukare för att framställa sig själva som effektiva. Det är slöseri med samhällets resurser.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.