Polisen bör arbeta med rätt saker och på rätt tider

Utbildade poliser arbetar idag mycket mer med administration och annat som inte är polisarbete.Mycket av det arbetet skulle kunna utföras av civilanställda med annan utbildning. Det skulle också var ett bättre utnyttjande av polisernas resurser. Dessutom arbetar större delen av alla poliser på dagtid när få brott begås. Fler poliser borde arbeta på kvällarna och dessutom arbeta synligt i områden där många brott begås såsom i storstädernas innerstäder. Polisen arbete är till stor del felplacerad i tid och rum. De ska inte sitta i bilar, de ska fotpatrullera och fler poliser ska synas på kvällar och nätter.

Det betyder att många polisers arbetstider måste förändras. De måste helt enkelt arbeta skift i större utsträckning. De som arbetar i processindustrin i Stenungsund har kortare veckoarbetstid än 40 timmar. Det borde poliserna också få förutsatt de är schemalagda på kvällar och nätter, som skiftarbetare. De ska också arbeta väl synligt, dvs fotpatrullerande, på ställen som är kända så kallade hotspots för brottslighet.

Att förändra polisens arbetstider samt sätt att arbeta skulle leda till ett mer effektivt utnyttjande av polisens resurser. Detta är förändringar som helt klart är rimliga när de en kriminalpolitik för vänstern ska utvecklas.

För att öka polisen effektivitet bör också polisarbetet inriktas på rimliga brott och inte på arbete med saker som inte har någon som helst effekt på brottsligheten i stort. Det vanligaste brottet för de som hamnade i fängelse år 2018 var narkotikainnehav för eget bruk eller eget bruk av narkotika. Det handlar om ungdomar som helt i onödan hamnar i fängelse. Att ungdomar och unga vuxna hamnar i fängelse eller annan typ av anstalt leder till ökad brottsligheten genom inskolning i brott och ökade kontakter med kriminella. Det underlättar därmed också rekryteringen till gängen.

Det leder också till att polisens resurser används felaktigt. Istället för att arbeta med allvarligare brott läggs en stor del av arbetstiden på att kontrollera ungdomar för att se om de har narkotika på sig. Allt mindre tid läggs på att arbeta för att stoppa smuggling och försäljning av narkotika. Dessutom kan polisen genom att kontrollera fler ungdomar och anmäla dem för narkotikabrott få upp den totala uppklarningsprocenten vilket ju ser bar ut i kriminalstatistiken men i verkligheten inte betyder något för att bekämpa och minska brottsligheten.

De ständiga kontrollerna leder dessutom till att ungdomar och unga vuxna känner sig illa behandlade och förföljda. Det leder till en aversion mot polisen i synnerhet och samhället i allmänhet. Något som gör det lättare för de kriminella gängen att rekrytera och lättare för de unga att bli kriminella. Eftersom kontrollerna drabbar ungdomar med invandrarbakgrund och ungdomar i fattiga förorter hårdare trots att det inte finns några belägg för att de använder narkotika i större utsträckning än andra ungdomar. Att narkotikabruk är kriminaliserat och att innehav för eget bruk är olagligt  leder därför till ökad brottslighet och en felaktig samt meningslös användning av polisens resurser.

Det rimliga är därför att eget bruk av narkotika samt innehav av narkotika för eget bruk avkriminaliseras. Det skulle göra att polisen resurser kunde användas bättre. Detta är en bra inriktning för en vänsterbetonad kriminalpolitik.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!