Our Revolution – kampanjorganisationen bakom Sanders

Our Revolution heter den organisation som bygger upp kampanjen för Bernie Sanders som presidentkandidat. Det startade som en kampanjorganisation inför förra presidentvalet. När Sanders förlorade i primärvalet upplöstes inte kampanjorganisationen som är brukligt utan istället ombildades det till en permanent organisation till stöd för fattiga människor som kämpar för sitt uppehälle och sitt liv och för radikala reformer i det US-amerikanska samhället. De har bedrivit otaliga lokala kampanjer för att se till att radikala kandidater kunnat väljas till alla möjliga poster på lokala och regionala nivåer. Organisationen tog namnet Our Revolution och har stadigt växt under Trumps presidentperiod.

När det sen var dags för en ny presidentvalkampanj så fanns det redan en färdig gräsrotsbaserad demokratisk organisation som direkt kunde start en kampanj för Bernie Sanders. Dessutom hade organisationen byggt upp ett stöd i breda kretsar, både bland unga arbetare och unga studenter, bland spansktalande och i en del arbetargrupper. Our Revolution och dess medlemmar är grunden till Bernie Sanders leder det demokratiska primärvalet. Inte kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez vilket en personfixerad borgartidning som DN påstår.

Kampanjen för Bernie Sanders och det stöd den fått för socialdemokratiska idéer har också lett till att Democratic Socialists of America (DSA) växt kraftigt. DSA är en bred vänsterorganisation som innehåller flera olika politiska strömningar på samma sätt som Enhedslisten i Danmark och Podemos i Spanien. Det vore därför bra om Vänsterpartiet kunde utvecklas till ett liknande organisation och tecken på det finns då de accepterat att de som är medlemmar i Socialistisk Politik (SP) också kan vara medlemmar i Vänsterpartiet. Systerorganisationer till SP ingår i Enhedslisten, Podemos såväl som i DSA. Den radikala tidningen Jacobin i USA står nära DSA politiskt och artiklar från den publiceras regelbundet översatta i den svenska tidningen Internationalen som ges ut av SP. DSA bedriver också kampanj för Sanders som presidentkandidat. Alexandria Ocasio-Cortez och en annan kongressledamot, Rashida Tlaib är medlemmar i DSA. I Chicagos fullmäktigeförsamling (City Council) sitter 6 DSA-medlemmar efter valet 2019.

Kampanjen för Bernie Sanders borde också kunna inspirera svensk vänster på annat sätt. Arash Gelichkan skriver om hur i Internationalen. Men han glömmer kanske den mest grundläggande lärdomen. Rörelsebaserat gräsrotsarbete. Det är vad som framförallt ligger bakom Sanders-kampanjens framgång tillsammans med radikala politiska krav.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!