Naturligtvis borde Sverige ta emot fler flyktingar

Sverige är ett mycket rikt land. Dessutom är befolkningen mindre rasistisk och fördomsfull än de flesta andra länder. Till råga på allt finns det arbetskraftsbrist på många områden. Det är i det närmast ideala förhållanden för flyktingmottagning och invandring. Problemen som finns är framförallt bostadsbrist och att flyktingars utbildning, som visserligen är högre än svenskföddas, kanske inte matchar arbetsmarknaden. Därför behövs också arbetskraftsinvandring. Det är faktiskt samma situation i hela EU, kanske ännu värre i andra länder där det också föds för få barn.

När människor flyr undan politisk förföljelse eller krig är det dessutom vår skyldighet att hjälpa dem. Vi ska inte agera så som många länder gjorde innan andra världskriget. Då stoppade judar från att fly från Tyskland, deras pass skulle märkas så att länder visset vilka det var osv. Denna skamliga politik ledde till att många människor som skulle ha kunnat räddas istället dog i dödsläger och koncentrationsläger. Vi bör inte agera på samma vidriga sätt idag. Som Johan Ehrenberg skriver. Asylrätten är inte en förhandlingsfråga:

Asylrätten är inte en förhandlingsfråga. Att överge den är att överge stöd för mänskliga rättigheter. Tanken att vi som mänsklighet hör samman. Utan det finns bara den råa egoismen kvar.

De hånande flinen hos män som vill posera som ”ledare”.

Men vi vet också att vi har råd med mänsklighet. EU:s enorma BNP (fortfarande världens starkaste ekonomi) på 170 000 miljarder kronor har inget problem att finansiera ett flyktingmottagande av historiska mått. Det räcker med en skatt på några promille av BNP för att finansiera alla flyktingars behov av bostäder, utbildning, språk och en ny start.

Några promille av vår enorma rikedom! (Ja, några procent från de rikastes skattefusk kan faktiskt räcka för hela investeringen.)

Vi vet också att invandring är en nödvändighet för EU:s stater, det är en enkel matematik efter att länder som Japan visat världen att det inte går att ersätta människors arbete med drömmar om robotar som hemtjänst. (Var tredje svensk läkare är för övrigt invandrare.) Vi vet att vi måste bli många fler som jobbar om inte Europas äldre ska tvingas jobba in i stressens sista arbetstimme eftersom man inte har ”råd med pension”. Just nu driver vi en politik av massarbetslöshet kombinerat med överarbete för de som borde få trappa ner. Alla utredningar visar att EU behöver miljoner nya medborgare för att klara omställning, omsorg och utvecklas vidare. EU-länder med hög invandring går bättre ekonomiskt än de med låg.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!