Smittspridningen när det gäller covid-19 ser ungefär likadan ut i hela Norden. Sakta men säkert blir det fler smittade och fler döda bland de äldre. De flesta smittade blir knappt sjuka, en del behöver sjukhusvård, ytterst få behöver intensivvård och de flest av dem är över 70 år gamla. De som dör är i huvudsak över 80 år gamla och har underliggande sjukdomar. Det är precis samma grupp av människor som dör av säsongsinfluensa. Denna vinter har det kanske dött 700 personer på grund av influensa. Av covid-19 har det dött 105 personer.
Danmark, Finland och Norge har vidtagit drakoniska åtgärder för att stoppa det nya coronavirusets framfart och har trots det inte lägre smittspridning än Sverige. Antalet smittade i förhållande till befolkningen är ungefär dubbelt så högt i Norge som i Sverige. I Danmark är det något fler konstaterat smittade i förhållande till befolkningen än i Sverige och Finland är det färre. På Island är det många fler men då har landet testat en större del av befolkningen än de flesta andra länder.
Antal konstaterade fall per 1 miljon invånare
- Island, 2 732,6
- Norge, 755,5
- Danmark, 408,1
- Sverige, 338,5
- Finland, 211,5
Det finns inget som tyder på att de drastiska åtgärder som Norge, Danmark och Finland vidtagit på något sätt skulle vara bättre än de åtgärder Sverige vidtagit. Istället är de mer skadliga för ekonomin än Sveriges åtgärder som dock även de är skadliga för ekonomin. Det är uppenbart att Norge, Danmark och Finland överreagerat på covid-19 och det skulle förmodligen vara bättre för alla om åtgärderna i de andra länderna liknade de i Sverige.
Det som hänt är däremot mer svängningar i kurvan över smittade i Danmark och Norge. Först en mycket snabb uppgång som inte har nån motsvarighet i Sverige, sen en minskning vilket också skedde i Sverige om än inte lika tydligt då Sverige i inledningsskedet hade en mycket långsammare smittspridning. Sen kom en uppgång av antalet smittade igen. I Sverige har den senare uppgången i princip bara berört Stockholmsområdet, Östergötland och Jämtland som haft en stor ökning hela tiden och inte den utplaning som kan ses i resten av Sverige. I Norge har smittspridningen i den andra fasen varit mer omfattande än i Danmark. Utvecklingen i Finland har varit likadan, men mer likt Sverige än Norge och Danmark.
Antal döda per 1 miljon invånare
- Danmark, 11,21
- Sverige, 10,31
- Island, 5,66
- Norge, 4,33
- Finland, 1,63
De smittade i Sverige och Norge förefaller yngre än de smittade i Danmark. Den största gruppen konstaterat smittade i Sverige är mellan 50 och 59 år följt av personer mellan 40 och 49 år samt 60 och 69 år och i Norge mellan 50-59 följt av 40-49 och 30-39. I Danmark är den största gruppen konstaterat smittade mellan 70 och 79 år följt av 50-59 år och 60-69 år. Norge har en klart lägre dödlighet än Sverige och Danmark vilket sannolikt hör ihop med att de smittade är yngre.
Antal konstaterade fall per 100 000 invånare i olika landsdelar (landsdelar med över 40 fall per invånare)
- Oslo, 142,6
- Viken, 84,4
- Vestland, 68,5
- Köpenhamns stad, 67,2
- Stockholms län, 64,7
- Rogaland, 63,4
- Innlandet, 61,4
- Köpenhamns förorter, 60,5
- Trøndelag, 60, 0
- Östergötlands län, 58,4
- Jämtlands län, 54,3
- Södermanlands län, 53,4
- Troms og Finnmark, 53,0
- Agder, 51,8
- Nordsjälland, 51,5
- Nyland, 48,0
- Östsjälland, 45,9
I alla de nordiska länderna är smittspridningen och antalet konstaterade fall störst i huvudstadsområdena. Göteborg som är en lika stor stad som Oslo och Helsingfors (ligger i Nyland) har en markant lägre smittspridning och markant lägre antal konstaterade fall, 19,1 smittade per 100 000 invånare i Västra Götalandsregionen.
Smittspridningen är mycket ojämnt fördelad i Norge och Sverige med stor skillnader mellan området runt Stockholm och deras vintersportort Åre jämfört med resten av landet. Även i Norge är det mycket ojämnt fördelat medan spridningen i Danmark är mer jämn även om det är värst på Själland där Köpenhamn ligger. I Finland är huvudstadsområdet totalt dominerande.
Källor: SVT, Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, Statens Serum Institut, Institutet för hälsa och välfärd
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.