Samtidigt som smittspridningen är låg i Västra Sverige mätt i antalet konstaterade fall av covid-19 och antal sjukhusvårdade i förhållande till befolkningen så är andelen av de sjukhusvårdade som får IVA-behandling hög i såväl Västra Götaland som Halland. 52% av alla sjukhusvårdade i Västra Götaland ligger på IVA liksom 41% av de sjukhusvårdade i Halland. I de områden där andelen konstaterat smittade såväl som andelen sjukhusvårdade är hög är andelen vom vårdas på IVA betydligt lägre, 19% i Stockholm, 22% i Södermanland och 24% i Östergötland. Hur vi än mäter så förefaller problemen vara mycket större i Stockholm, Sörmland och Östergötland.
Konstaterat smittade per 1 000 000 (1 miljon) invånare
- Östergötland, 965
- Stockholm, 936
- Sörmland, 928
- Jämtland/Härjedalen, 627
- Uppsala, 506
- Dalarna, 410
- Jönköping, 391
- Örebro, 384
- Gävleborg, 351
- Västmanland, 319
- Halland, 303
- Västra Götaland, 247
- Norrbotten, 236
- Västerbotten, 232
- Västernorrland, 224
- Skåne, 211
- Kronoberg, 194
- Gotland, 184
- Värmland, 177
- Kalmar, 155
- Blekinge, 138
Få sjukhusvårdade i förhållande till befolkningen kan tyda på att det i huvudsak är unga människor som är smittade eller att regionen eller länet ligger senare i tid när det gäller smittspridningen. Hög andel sjukhusvårdade i förhållande till befolkningen kan tyda på att regionen/länet ligger tidigare rent tidsmässigt när det gäller smittspridningen, att smittan fått fäste i fattigare och trångboddare delar av befolkningen eller att smittan fått fäst bland äldre.
Få sjukhusvårdade i förhållande till andelen smittade tyder på att de smittade främst är yngre. Jämtland är ett typexempel på detta. Omvänt betyder många sjukhusvårdade i förhållande till antalet smittade att det sannolikt finns smittspridning bland äldre.
Sjukhusvårdade per 1 000 000 (1 miljon) invånare
- Sörmland, 399
- Stockholm, 293
- Östergötland, 198
- Dalarna, 153
- Norrbotten, 136
- Gävleborg, 129
- Uppsala, 109
- Västmanland, 87
- Jönköping, 80
- Örebro, 75
- Kalmar, 69
- Västerbotten, 58
- Jämtland/Härjedalen, 53
- Halland, 51
- Västra Götaland, 49
- Västernorrland, 45
- Gotland, 33
- Kronoberg, 30
- Skåne, 22
- Blekinge, 19
- Värmland, 18
Få IVA-vårdade i förhållande till befolkningen kan tyda på att det i huvudsak är unga människor som är smittade eller att regionen eller länet ligger senare i tid när det gäller smittspridningen. Hög andel IVA-vårdade i förhållande till befolkningen kan tyda på att regionen/länet ligger tidigare rent tidsmässigt när det gäller smittspridningen, att smittan fått fäste i fattigare och trångboddare delar av befolkningen eller att smittan fått fäste bland äldre.
Få IVA-vårdade i förhållande till andelen smittade eller i förhållande till andelen sjukhusvårdade tyder på att de smittade främst är yngre. Jämtland är ett typexempel på detta. Omvänt betyder många IVA-vårdade i förhållande till antalet smittade eller i förhållande till antalet sjukhusvårdade att det sannolikt finns smittspridning bland äldre alternativt att den form av covid-19 som finns i regionen/länet är av en aggressivare sort.
Västra Götaland har hög andel IVA-vårdade i förhållande till andelen sjukhusvårdade. I det fallet kan det dock bara resultatet av att smittspridningen i regionen pågått länge, men den är på en låg nivå med få konstaterat smittade vilket kan tyda på att smittan inte fått fäste i trångbodda delar av befolkningen ännu.
IVA-vårdade per 1 000 000 (1 miljon) invånare
- Sörmland, 87
- Stockholm, 55
- Östergötland, 47
- Dalarna, 42
- Norrbotten, 40
- Västmanland, 29
- Västra Götaland, 25
- Gävleborg, 24
- Västerbotten, 22
- Halland, 21
- Jämtland/Härjedalen, 8
- Uppsala, 21
- Örebro, 20
- Jönköping, 19
- Gotland, 17
- Västernorrland, 12
- Kalmar, 12
- Skåne, 7
- Värmland, 3
- Kronoberg, 0
- Blekinge, 0
Få dödsfall i förhållande till befolkningen kan tyda på att det i huvudsak är unga människor som är smittade eller att regionen eller länet ligger senare i tid när det gäller smittspridningen. Hög andel dödsfall i förhållande till befolkningen kan tyda på att regionen/länet ligger tidigare rent tidsmässigt när det gäller smittspridningen, att smittan fått fäste i fattigare och trångboddare delar av befolkningen eller att smittan fått fäste bland äldre.
Få dödsfall i förhållande till andelen smittade eller i förhållande till andelen sjukhusvårdade tyder på att de smittade främst är yngre. Jämtland är ett typexempel på detta. Omvänt betyder många dödsfall i förhållande till antalet smittade eller i förhållande till antalet sjukhusvårdade att det sannolikt finns smittspridning bland äldre alternativt att den form av covid-19 som finns i regionen/länet är av en aggressivare sort.
Dödsfall per 1 000 000 (1 miljon) invånare
- Sörmland, 80
- Stockholm, 62
- Dalarna, 31
- Jönköping, 27
- Uppsala, 21
- Halland, 21
- Östergötland, 17
- Gävleborg, 14
- Västmanland, 7
- Skåne, 6
- Blekinge, 6
- Norrbotten, 4
- Västernorrland, 4
- Värmland, 4
- Kalmar, 4
- Örebro, 3
- Västra Götaland, 3
- Västerbotten, 0
- Jämtland/Härjedalen, 0
- Kronoberg, 0
- Gotland, 0
Exakt vad skillnader mellan regioner och län beror på är inte lätt att förstå och konstatera, men klart är att smittspridningen är störst i Stockholmsregionen samt länen runtomkring plus Östergötland. Dödligheten är dock markant lägre i Östergötland så här långt men med tanke på att andelen IVA-vårdade och sjukhusvårdade är hög i Östergötland så kommer dödstalen sannolikt att öka kraftigt där. I Jämtland tycks smittspridningen ha avstannat och det har främst varit unga som smittats där. Smittspridningen där är troligen helt kopplad till skidåkning och after-ski.
I Stockholm och Sörmland tycks smittan ha kommit in i fattiga och trångbodda delar av befolkningen vilket innebär snabbare smittspridning, högre andel sjukhusvårdade och högre andel dödsfall. Det kan också finnas en spridning bland äldre på äldreboenden. Detta kan också vara fallet i län/regioner med liten andel sjukhusvårdade men hög andel dödsfall som exempelvis Halland.
Källor: SVT, DN, Folkhälsomyndigheten
Läs mer:
- Varför är smittspridningen så stor i Östergötland?
- Hur spred sig coronasmittan från de rika skidåkarna till de fattiga på Järvafältet?
- Smittspridningen ser likadan ut i hela Norden
- Folk med pengar är de som sprider corona i Sverige
- Att virus sprids från djur har inget med miljöförstöring att göra
- Dödlighet i pandemier
- Hittills har covid-19 varit ett mindre problem än influensa
- Förändrade brottsmönster till följd av coronaviruset
- Covid-19 är inte första pandemin på ett sekel
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.