Bauer Media, Sebastian Krantz, Pagina förlag och Bookmark vill inte göra rätt för sig

Sebastian Krantz som bland annat driver podden Svenska Mordhistorier stal en hel artikel av mig rakt av och sände den som poddavsnitt rakt av. Detta utan att fråga mig om lov och utan att nämna mig vid namn. Det företag som möjliggör sändning/publicering av Svenska Mordhistorier är Bauer Media, ett av Europas största privata radioföretag. Pagina förlag publicerade en bok där min artikel utgjorde ett helt kapitel. Som författare till boken stod Sebastian Krantz och Cyril Hellman. Pagina sålde senare hela sin utgivning till Bookmark förlag.

Den artikel som i sin helhet plagierades på podden och i boken är Högdalenrånet och mordet på en polis. Andra inlägg från min blogg där delar använts i olika poddavsnitt och i boken omfattar Rånet i Kisa och Malexandermorden, samt troligen också vissa artiklar om John Ausonius och Peter Mangs.

Ingen av de berörda personerna eller företagen vill ta ansvar för vad de gjort. De skyller ifrån sig på varandra och ingen vill ersätta mig med ett nickel trots att jag enligt lagen har rätt till ersättning för upphovsrättsintrång. Däremot har de avpublicerat det avsnitt som helt och hållet stulits av mig. Bookmark förlag har också dragit in hela boken Svenska Mordhistorier. Cyril Hellman och Sebastian Krantz har skrivit på ett avtala med Pagina förlag där de båda intygar att texterna är deras egna. Vilket alltså inte är sant.

Tänk er vad som hänt om jag tagit ett helt program som Bauer Media producerat och publicerat det som mitt. Eller om jag stulit ett kapitel från en bok som Bookmark gett ut, och publicerat den i egen bok på ett annat förlag som skriven av mig. De hade tvingat mig till domstol och krävt miljoner på det sätt som stora filmbolag brukar göra. I det här fallet begär jag en mycket mindre summa, i själva verket fickpengar för företag som Bookmark och Bauer Media. Men de vill inte ge mig ett öre.

Vilket innebär att jag kommer att gå vidare genom att polisanmäla dem all. Sebastian Krantz, hans företag, Bauer Media, Cyril Hellman, Pagina förlag och Bookmark. Jag skulle mycket hellre göra upp i godo mot en mindre ersättning vars storlek jag meddelat till allihop.

Sebastian Krantz har inte svarat alls, Bauer Media har svarat att de inte bryr sig och inte tänker svara på några frågor (via en stor advokatfirma), Bookmark har sagt att de inte har nåt ansvar, Pagina har sagt att Hellman och Krantz intygade att de själva skrivit allt material i boken och Hellman har sagt att han bara redigerade och inte författade. Men han stod som författare på bokens omslag.

Ingen vill ta ansvar och dessutom fortsätter Krantz, Svenska Mordhistorier och Bauer Media enligt SVT med samma brottslighet genom att fortsätta stjäla material från andra. Sebastian Krantz sa till en början att han ville göra rätt för sig, men det har han uppenbarligen inte gjort och det verkar han inte ha någon som helst vilja att göra.