Fängelse för Landvetterbomben

13 års fängelse för personen som sprängde två bomber, en i Rannebergen och en i Landvetter. 10 års fängelse för den som anlitade honom för att spränga bomberna. Det är vad tingsrätten i Göteborg kommit fram till när domen nu fallit.

Orsaken till bombdåden var en påhittad skuld på 600 000 kronor. Det hela ska ha börjat med en konflikt kring en försäljning av ett vattenpipskafé. Säljare var en bilhandlare på Hisingen, Daniel Baoi med bilfirman DTN Group AB, med koppling till Göteborgs gängmiljöer och köpare några andra personer ur Göteborgs gängmiljöer. En kamrat till bilföretagaren misshandlades för att driva in den påstådda skulden och bilhandlarens företag rånades. Rånarna fick med sig ett automatvapen, en pistol och en dyrbar klocka.

Bilhandlaren ska därefter via sin bror i Lund, Yaser Dawod, ha kontaktat en person i Skåne, Adam Ibrahim, som var den som sedan placerade ut och sprängde bomberna. Yaser Dawod var i sin ungdom med i Original Gangsters i Bergsjön. Han klarade sig undan ett planerat mord genom en tillfällighet. Tre personer är dömda för det planerade mordet. De har också kopplingar till gängmiljöer i Göteborg. Dawod var också en av de misstänkta med befinner sig enligt uppgift i utlandet.

Den 22 september 2019 sprängdes en bomb utanför en flerfamiljsfastighet på Fjällsippan i Rannebergen. I fastigheten bodde en av köparna, Allen Francis. Hela entrén förstördes och lägenheterna på bottenvåningens skadades allvarligt. Den 1 november var det dags igen. Då exploderade en bomb på en parkeringsplats i Landvetter varvid en bil totalförstördes och flera andra skadades. Bomben var riktad mot en man med kopplingar till köparna men ägdes av hans äldre bror som saknar koppling till gängbrottslighet.

Daniel Baoi har under hel rättegångsprocessen förnekat brott. Han dömdes trots det till 10 års fängelse för anstiftan när det gäller bomben i Rannebergen men frias vad det gäller bomben i Landvetter. Adam Ibrahim har inte svarat på en enda fråga under polisutredningen förutom att han förnekat brott. Han dömdes för mordförsök, grov allmänfarlig ödeläggelse och ett antal grova vapenbrott. Detta för båda bomberna, En tredje man dömdes till sex månaders fängelse för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse, men friades på en rad andra punkter. Även han har förnekat brott.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!