Snart tillkännages domen i målet med koppling till det kriminella nätverket Black Axe

Femton personer åtalades i oktober 2019 för bl.a. synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Av de åtalade 15 personerna är bara 1 kvinna och en man svenska medborgare. Totalt åtalades 3 kvinnor och 12 män. I målet har åklagarna påstått att de åtalade personerna ingår i en organiserad verksamhet som sysslade med att smuggla stora mängder heroin och/eller kokain till bl.a. Sverige. Fallet som har kopplingar till det nigerianska kriminella nätverket Black Axe brukar kallas Sigmamålet.

Kvinnan med svenskt medborgarskap är tidigare ostraffad och ska ha levt ett till synes helt vanligt liv med småbarn och jobb i vårdsektorn. Nu misstänks hon ha varit en av nyckelspelarna i ett narkotikanätverk som ska ha hanterat knark till ett gatuvärde på 112 miljoner kronor. Hon misstänks själv ha hanterat narkotika med ett värde av 10 miljoner kronor. Hon misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott.

Narkotikan ska ha förts in från Nederländerna till Sverige, Norge och Danmark via lastbil eller personbil. Därefter har drogerna förts till Stockholm, för att sen transporterats till Göteborg.där den svenska kvinnan tagit emot och förvarat narkotikan i sin bostad och sedan överlämnat den till ett stort antal misstänkta distributörer av narkotika i Göteborgsområdet.

I januari släpptes en av de åtalade, en kvinna från Litauen, fri. Hon åtalades för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling i samband med en händelse som berörs i åtalet. Sedan den åtalspunkt som riktades mot bl.a. kvinnan gåtts igenom begärde kvinnan att tingsrätten skulle pröva om hon skulle fortsätta vara häktad i målet. Tingsrättens prövning resulterade i att häktningsbeslutet beträffande kvinnan hävdes och att hon omedelbart försattes på fri fot.

Efter 67 förhandlingsdagar avslutades huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt i mitten av juni. Av de femton åtalade personerna är fjorton häktade. Dessa personer ska vara fortsatt frihetsberövade till dess dom meddelas. Två personer ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Domen i målet meddelas den 31 juli.

I maj åtalades också 3 personer med koppling till ett växlingsföretag för penningtvätt. De ska ha hjälpt kvinnan att tvätta de pengar hon tjänat på narkotikahanteringen.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!