I media ökar brottsligheten alltid

Brottsligheten har vuxit i en skrämmande omfattning skriver Svenska Dagbladet. Den fortsätter öka och våldsbrottsligheten växer våldsamt heter det också liksom brottsvågen kan inte hejdas. Kända förbrytare går fria skriver de också liksom att brottsligheten växer starkare än någonsin. Brottsligheten i Stockholm har haft en fantastisk utveckling är ett annat påstående.

Ingen blir förvånad över dessa skriverier. Så ser det idag ut i varenda tidning. Men så såg det också ut kring 1970 då uppgifterna om skriverierna är hämtade från Svenska Dagbladet åren 1968-1971. Medias bild av brottsligheten har aldrig förändrats. Den har alltid varit densamma och den är sällan korrekt. I media ökar alltid brottsligheten.

I media har brottsligheten stadigt ökat sen andra världskriget. Det har aldrig funnits en period med minskad brottslighet. I verkligheten slutade brottsligheten att öka på 1980-talet och sen 1990-talet har den minskat.

Statistiken förvrids dock av att eget innehav av narkotika och eget bruk av narkotika kriminaliserades på 1980-talet och med en lagändring 1993 blev det en ofantlig ökning av detta brott vilket medfört att Sverige inte alls haft samma minskning för brottsligheten som andra länder. Men det är en synvilla. Andra länder har inte på samma sätt ökat antalet brott genom ändra lagstiftning.

Men i media har det varit en oavbruten ökning. Om uppgifterna i media varit korrekta hade Sverige idag haft en brottslighet på Colombias nivå. Det har vi inte. Sverige är ett land med mycket låg brottslighet. Bland de lägsta i hela världen.

Den bild av brottsligheten och brottslighetens utveckling som media presenterar är i allmänhet falsk. Den säger ingenting om verkligheten. Den är bara till för att sälja fler tidningar och det bästa sättet att göra det är att skapa sensation. Att brottsligheten minskar eller inte ökar är i det sammanhanget inga nyheter.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!