Brandattentat mot Sigtuna kommunhus

I fredags upptäckte det att det skjutits mot Sigtuna kommuns trygghetscenter i Märsta centrum. Där arbetar arbetar bland annat säkerhetspersonal, tillståndshandläggare, skuldrådgivare, poliser och räddningstjänstpersonal. Dagen efter punkterade all däck på en polisbil någon kilometer bort och några timmar senare slängdes en bensinbomb (en så kallad molotovcocktail) mot Sigtuna kommunhus. Skjutningen inträffade dock troligen långt tidigare, sannolikt den sista helgen i oktober men ingen undersökte skadan på fönstret förrän i fredags.

Alla händelserna hänger ihop och har en koppling till ett kriminellt nätverk i Märsta som främst gjort sig kände för att trakassera en lokal restaurang- och nattklubbsägare men även kan kopplas till ett mord på en ledargestalt i Bredängsnätverket.

Några dagar innan angreppet mot polishuset och polisbilen gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet i området Valsta i södra Märsta. Cannabis och andra droger till ett gatuvärde av ett par miljoner kronor beslagtogs tillsammans med illegala vapen. En 40-årig man har häktats för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott i samband med detta. Lägenheten misstänks ha varit ett av det så kallade Märstanätverkets lager.

Dessutom begicks nyligen ett polisövergrepp mot en person som anses vara ledande i Märstanätverket:

– En regional polisenhet som normalt inte jobbar i området gjorde nyligen ett ingripande som inte var helt snyggt. En av nätverkets ledargestalter kände sig illa behandlad och det kanske med viss rätt, säger en person.

– Att tappa anseendet på gatan anses ofta mycket värre än att bli av med något kilo narkotika.

Christoffer Bohman, som är lokalpolisområdeschef i Sollentuna, känner till händelsen och berättar att en internutredning har inletts.

I samband med brandattentatet mot kommunhuset greps fyra män i en bil. De är misstänkta för förberedelse respektive försök till allmänfarlig ödeläggelse. De är inte direkt kopplade till brandbomben mot kommunhuset men de ska enligt DN ha kastat en bensinbomb mot en bensinmack i Sigtuna och därefter fortsatt till Märsta med fyllda bensindunkar i bilen. Polisen tror att det är samma gäng som också gavs sig på kommunhuset,

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!