Bolaget som fuskade med covid-19-tester

Husdoktorn (husdr.se) som bolaget Husdrse AB ligger bakom har erbjudit coronatester (PCR-test) till allmänheten. Sedan har de utfärdat intyg om negativt resultat men proverna har aldrig analyserats och inget av de labb företaget säger sig ha skickat prover till har fått några prover från dem enligt ett avslöjande i GP:

I reseintygen som skickats ut till kunderna har det tidigare stått att deras prover analyserats av Sveriges största laboratorium, Unilabs, som bland annat analyserar prover åt Västra Götalandsregionen och Region Stockholm.

Men på Unilabs säger man sig inte ha analyserat ett enda prov som har tagits på husdr.se.

[…]

När Inge Andersson, Sverigechef för laboratoriemedicin på Unilabs, i förra veckan fick kännedom om att kliniken påstår att proverna har analyserats av dem åkte han själv till Göteborg. På plats säger han att han konfronterade de ansvariga.

– Då påstod de att det var ett missförstånd, att proverna i själva verket hade analyserats på Tataa Biocenter i Göteborg, säger Inge Andersson.

Men GP kan berätta att testerna inte heller har analyserats på Tataa Biocenter.

Genom de falska intygen från företaget har folk sedan kunnat resa obehindrat till andra länder. En del av de som rest kan mycket väl ha varit smittade. Ingen vet för ingen har analyserat deras prover och företaget Husdrse AB har uppenbarligen varit mycket ovarsamma eller rentav bedrägliga.

Unilabs har enligt GP polisanmält det hela då Husdrse AB använt Unilabs stämplar som de överhuvudtaget inte ska ha tillgång till och på så sätt gett ett sken av testerna genomförts av Unilabs.

I GP förnekar ägaren av företaget att några fel gjorts:

Läkaren som driver husdr.se hänvisar till sitt ombud för eventuella följdfrågor. Ombudet svarar i ett mejl på tisdagskvällen att husdr.se har ett avtal med Unilabs sedan i slutet av juni.

Han skriver att ”PCR-proverna som har tagits har skickats via egenanställd kurir till Unilabs Carlanderska och lämnats in i provtagningsluckan.”

Efter att GP avslöjat den, som det verkar, oseriösa verksamheten har dock företaget stängt ner möjligheten att testa sig för covid-19 hos företaget.

Husdrse AB är registrerat i Borås och är ett dotterbolag till Sistani Medical AB. Ägare av detta företag är Farshid Sistani som verkar bo i Jonsered. Han är också den ende ordinarie styrelseledamoten i företaget. Styrelsesuppleant i Husdrse AB är hans fur/sambo Diana Moisejeva och styrelsesuppleant i Sistan Medical AB är Farida Sistani, förmodligen en syster. Farida Sistani är inte längre bosatt i Sverige.

Kanske kan det hela ses som en illustration till vad som kan ske när vården till stor del är privatiserad.

Ett svar på “Bolaget som fuskade med covid-19-tester”

Kommentarer är stängda.