Advokaterna som anklagas för olämpligt samröre med Vårbynätverket

De advokater som anklagas för att läcka hemlig information till Vårbynätverket har namngivits av Expressen. De arbetar på Advokatfirman Devlet och deras namn är Ekrem Güngör respektive Amir Amdouni. Huvudägare i Advokatfirman Devlet AB är Ekrem Güngör. Styrelsen utgörs av Ekrem Güngör som är ordinarie ledamot och Amir Amdouni som är suppleant.

Ekrem Güngör och Amir Amdouni har av två åklagare anmälts till JK för att de ska ha försett Vårbynätverket med hemlig information om polisens arbete:

Enligt uppgifter från anmälan påstås advokaterna bland annat ha läckt information som erhållits under yppandeförbud till ledande personer inom nätverket.

En av advokaterna uppmärksammades också nyligen när han entledigades från sitt uppdrag som offentlig försvarare i ett uppmärksammat mål på grund av ”advokatetiska skäl”. Dagens Juridik kan nu berätta att samma advokat, strax före jul, varnades av Advokatsamfundets disciplinnämnd för att ha ljugit för polisen i syfte att komma i kontakt med en av sina gripna klienter.

Kommunikationen ska ha skett via kommunikationsnätverket encrochat, vilket hackades och dekrypterades av fransk polis förra våren. I det avlyssningsmaterial som den svenska polisen fått tillgång till finns material där två personer som kallar sig för ”kungen” och ”prinsen”, har täta kontakter med medlemmar i Vårbynätverket, däribland den utpekade gängledaren Ilija Jurkovic. Kungen och prinsen uppges vara identifierade som Güngör och Amdouni.

Amir Amdouni har förnekat anklagelserna och att han skulle ha brutit mot tystnadsplikten. Ekrem Güngör har hittills inte velat uttala sig.

Justitiekanslern kommer dock inte att utreda ärendet. Någon förundersökning startas inte och något åtal är inte aktuellt. Ärendet utreds också av Advokatsamfundet. En del andra advokater har uttryckt stark kritik mot de två utpekade advokaterna.

Helt klart är att de två advokaterna ofta försvarar vissa kriminella nätverk. Det är ingen fel eller olagligt med det. Även de värsta brottslingarna har rätt till advokater. I det här fallet förefaller det dock som om advokaterna står lite för nära sin klienter och tagit upp lite av de kriminella attityd till omvärlden. Inte heller det är olagligt, men det verkar olämpligt och problematiskt.

Ekrem Güngör har tidigare arbetat på advokatbyrån Salmi & Partners. Salmi står för advokaten Ismo Salmi som är känd för att han står nära Hells Angels MC. Han är en av fem delägare i Salmi & Partners.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!