Sluta skjut sprids till fler orter

Brottsförebyggande rådet (Brå) får 6 miljoner kronor för att sprida arbetsmetoden ”Sluta skjut” till fler orter i Sverige. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Sluta skjut är ett samverkansbaserat arbetssätt mot grovt, dödligt våld i kriminella grupperingar som har prövats i Malmö sedan 2018. Utvärderingar av arbetet har visat lovande resultat och mot bakgrund av den allvarliga problematiken med dödligt skjutvapenvåld i kriminella miljöer bör Sluta skjut-metoden spridas till fler orter i Sverige. Regeringen har därför avsatt 6 miljoner kronor till Brå under 2021 i den kommande vårändrings­budgeten som överlämnas till riksdagen den 15 april.

Regeringen avser även att ge Brå, Polismyndigheten och Kriminalvården ett uppdrag att sprida arbetsmetoden i samverkan med ett antal frivilliga kommuner.

Det är sig inga problem med att kommuner får mer pengar till brottsförebyggande arbete men alla utvärderingar av skjutandet i Malmö visar att det började minska år 2017, dvs innan metoden ”Sluta skjut” började användas. Effekterna av ”Sluta skjut” överdrivs därför kraftigt och det finns faktiskt inget som säger att metoden har något med det minskande skjutandet att göra.

I Göteborg där skjutandet minskat mer än i Malmö började minskningen redan 2013 och ”Sluta skjut”-metoden har aldrig använts i Göteborg. Istället verkar orsaken vara att polisen i Göteborg lade om sitt arbete till i huvudsak så kallat mjuka metoder, dvs samverkan med andra myndigheter, förebyggande arbete och kontakter med lokalbefolkning. Det har väl inet alltid lyckats så bra på alla ställen men i det stora hela tycks det ha fungerat dämpnade på våldet i kriminella miljöer.

I Malmö sammanfaller minskningen av antalet skjutningar med att poliser från Göteborg övertagit ledningen av polisen i Skåne och importerat arbetssätt från Göteborgspolisen. Detta har troligen en större effekt för minskningen av gängvåldet i Malmö än ”Sluta skjut”.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!