Tveksamma rekommendationer från MSC

MSC tycker att vi ska äta tonfisk från Abba (Orkla Foods) eller sushi på Sushi Yama restauranger. Detta då dessa företag enbart använder MSC-märkt tonfisk. Detta är en märklig rekommendation. Sushi Yama har anklagats för att utnyttja mongoliska gästarbetare och har tidigare vägrat teckna kollektivavtal.

I januari i år fick de dock ett kollektivavtal så på den punkten har de bättrat sig. Men många av kedjans restauranger drivs av franchisetagare och kollektivavtalet gäller inte dessa restauranger. Kollektivavtalet kom till efter att ett private equity-företag köpt Sushi Yama-kedjan vilket sannolikt är orsaken till att de gick med i arbetsgivarorganisationen Visita och därmed inkluderades i kollektivavtalet. Det nya bolaget som numera äger Sushi Yama heter Sushi Yama Group AB. De tidigare ägarna är minoritetsägare och äger fortfarande Sushi Yama AB och är kanske också franchisetagare för några restauranger.

Att det finns ett kollektivavtal är inte heller något som utesluter att gästarbetare utnyttjas. Det är inga problem att göra det ändå. Och dessutom omfattas alltså inte alla Sushi Yama-restauranger av avtalet, bara de som ägs av huvudbolaget.

Att rekommendera folk att äta på Sushi Yama är som jag ser det mycket tveksamt. Flesta andra sushi-restauranger i Sverige är små familjeföretag som med all säkerhet inte har kollektivavtal men de har oftast inte heller några anställda utöver familjen.

Att äta MSC-märkt tonfisk från Abba ser jag inga problem med.

Blåfenad tonfiks. Bild: NOAA. Public domain

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!